Ľudia, ktorí žijú na vidieku v spojení s prírodou poznajú väčšinou tie najlepšie techniky spracovania úrody.
Mnohí sa o svoje poznatky a recepty radi podelia, takže máme to šťastie naučiť sa rokmi overené postupy.
Dnes vám prinášame výborný návod, ako spracovať bohatú úrodu cesnaku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu napadovy.blog.
Keď ste zozberali úrodu cesnaku, naložte si ho do pohárov a budete mať zásoby na celý rok.
Účinky cesnaku na zdravie
Zlepšuje priechodnosť ciev
Znižuje vysoký cholesterol v krvi
Znižuje vysoký krvný tlak
Udržiava stálu hladinu cukru v krvi
Prevencia pred rakovinou
Prečisťuje horné dýchacie cesty (odhlieňuje)
Má antibakteriálne účinky
Prečisťuje a udržiava trávenie bez baktérií a zápalov
Síra zabraňuje zrážaniu krvi a tvorbe krvných zrazenín
Odstraňuje karcinogénne látky z tela
Zlepšuje pamäť
Má antibiotické účinky
Vychytáva voľné radikály z organizmu
Posilňuje celkovú rovnováhu tela – imunita
Na uchovanie cesnaku potrebujeme:
10 l vody
0,5 l pohára soli
cesnak
Postup:
Ako prvé si treba zozberaný cesnak očistiť.
Následne si ho dajte do veľkej misy.
Zalejte ho vodou.
Dobre prepláchnite.
Pripravte si čisté zaváraninové poháre s väčším objemom.
Navrstvite do nich umyté cesnakové hlavičky.
Keď sú poháre naplnené cesnakom, nalejte do nich vodu až po vrchný okraj – tak zistíte, koľko vody celkovo potrebujete.
Potom všetku vodu zlejte do jednej veľkej nádoby.
Teraz pridajte soľ.
Miešajte, kým sa soľ nerozpustí.
Potom vložte do misy so soľankou jedno surové vajce – ak pláva na povrchu, soľanka je pripravená.
Nalejte soľanku do každého pohára až po vrch a uzavrite viečkami.
Mladý nakladaný cesnak je veľmi zdravý.
Môžete ho podávať napríklad k opekaným zemiakom.
Stačí len ošúpať a môžete konzumovať.
TIP:
Ak by vám bol cesnak príliš slaný, naložte ho pred konzumáciou na pol hodinu do misy so studenou vodou.
Dobrú chuť a veľa zdravia!