Zemiakové pagáče mäkké ako pena: Lepšie ste ešte neochutnali!

[mashshare]

Vždy keď sme doma už prejedení sladkého, príde čas na prípravu nejakej pochúťky, ktorá neobsahuje cukor.

Tak som sa rozhodol, že pripravím ľahučké zemiakové pagáčiky podľa nášho jednoduchého receptu a výsledkom sme boli všetci nadšení.

Vynikajúci recept na nadýchané pagáčiky z youtube kanála szazsu.

Potrebujeme:

40 dkg zemiakov (hmotnosť už očistených)

500 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

10 dkg masla alebo margarínu

10 dkg tuku

2 žĺtky (alebo jedno celé vajce)

1 dkg soli

2,5 dkg čerstvého droždia (7 g sušeného)

1/2 šálky mlieka

štipku cukru

1 vajce na vymastenie

Postup:

 

 

Do hlbokej misky s múkou pretlačíme uvarené a nakrájané zemiaky.

Do pohára s mliekom nadrobíme droždie, pridáme cukor a zamiešame.

 

 

Do misy pridáme žĺtky, tuk a zmäknuté maslo.

Potom pridáme soľ, kvások a rukou zamiešame.

Vymiesime cesto.

 

 

Cesto preložíme na pomúčenú podložku, vymiesime a vytvarujeme z neho guľu.

Potom ho vložíme späť do misy.

Prekryjeme a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

 

 

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej tvrdej podložke na hrúbku prsta.

Potom do cesta spravíme nožom jemné zárezy po celej dĺžke (viď video).

 

 

Pomocou okrúhlej formičky povykrajujeme z cesta kruhy.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C.

Pečieme cca 20 minút, kým nebudú pagáče do zlatista.

 

 

Jemné pagáčiky môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes