Sprej do nosa nepotrebujete: Najjednoduchší spôsob, ako uvoľniť upchatý nos bez liekov!

Ak je takmer každý okolo vás chorý, tak nečudo, keď vás prechladnutie skolí tiež. K tomu patrí väčšinou aj upchatý nos, ktorý si najčastejšie ľudia uvoľňujú liekmi. Existujú pritom aj iné spôsoby, ktoré vám prinesú rýchlu úľavu.

K zimného obdobiu chrípky či prechladnutia skrátka patria a vyhne sa im len skutočne odolný človek. Problém vzniká aj vtedy, ak sa stýkate s chorými ľuďmi. Ak vás už ochorenie skolilo, možno vás spočiatku bolí hrdlo, k čomu sa ale väčšinou skôr či neskôr pridajú upchatý nos i kýchanie. Ak si doň nepretržite striekate sprej či kvapkáte nosové kvapky, zabrzdite. Existujú aj lepšie spôsoby, ako si pomôcť

1. Jablčný ocot

0008_Layer-Comp-94-600x600

Jablčný ocot môžete použiť ako veľmi účinný prostriedok na liečbu infekcie prínosových dutín. Obsah vitamínov skupiny B, E, vápnika, draslíka a horčíka pomáha upokojiť príznaky alergií a prechladnutia. Vďaka vysokému pH tiež pomáha uvoľňovať hlien. Pri problémoch s upchatým nosom vyskúšajte 1 lyžičku jablčného octu zmiešať s pohárom vody a vypiť.

2. Trik, ktorý uvoľní nos za 60 sekúnd

Máte upchatý nos? Tento trik ho uvoľní za 60 sekúnd!

Ak sa vám konvenčná liečba príliš zdĺhavá, máme pre vás jednoduchý trik, ktorý dokáže uvoľniť upchatý nos už za 60 sekúnd. Všetko, čo musíte urobiť je dodržať sled jednoduchých krokov, ktoré vedú k bleskovej úľave. Celý postup ako na to, nájdete TU.

3. Dajte si do izby Rýmovník“

vicks-plant-ii

Tento názov prischol rastline u našich susedov práve vďaka jej schopnostiam bojovať proti nádche. Stačí jemne stlačiť jej listy a uvoľnia sa aromatické silice, ktoré pôsobia podobne, ako nosové spreje – uvoľnia dýchacie cesty. Rastlina silice vypúšťa do ovzdušia v malom množstve stále, aj preto sa v miestnosti, kde sa rastlina nachádza preukázateľne ľahšie dýcha. Avšak keď potrebujete urgentne pomôcť od upchatého nosu, utrhnite si lístok, požmoľte v rukách a inhalujte. Na boj proti nádche je najvhodnejšia odroda – Plectranthus purpuratus.

4. Nápoje

Ak vás trápia boľavé hrdlo a nádcha, treba vsadiť na tie správne nápoje, pričom bublinky sú v tomto prípade tabu. No práve vhodné nápoje vám môžu priniesť úľavu, pričom platí, že chorý človek má vypiť značné množstvo tekutín. Pitie zázvorového čaju je osvedčeným trikom pri boji s prechladnutím. Najlepšie bude, keď si zázvor nastrúhate a necháte ho chvíľu povariť. Nápoj ochuťte medom a citrónom. Ak si zázvor nakrájate na malé kúsky, po vypití čaju ich môžete zaliať ešte raz, takže ho nemusíte nanovo krájať či strúhať. Zásobte sa ale aj inými čajmi, skvelé sú repíkový, lipový, šalviový, ale aj čaj zo zaliatych klinčekov, ktoré nájdete medzi koreninami. Dobre vám urobia aj čerstvá pomarančová či cviklová šťava. Ak máte okrem upchatého nosa problém s hlasivkami, zohrejte si šťavu z černicového kompótu.

5. Soľ

Je to presne tak ako v tej legendárnej rozprávke – soľ je nad zlato. A to najmä v prípade, ak máte upchatý nos. Pokiaľ nemáte zvýšenú teplotu a ste len na začiatku ochorenia, skúste si spraviť horúci kúpeľ, pričom do horúcej vody pridáte soľ. Ak nemáte teplotu, môžete si namiesto kúpeľa v osolenej horúcej vode namáčať nohy. Jednoducho nalejete horúcu vodu do nádoby (nie plastovej), prisypete soľ a namočíte do nádoby nohy. Horúcu vodu priebežne dolievajte, aby ste boli v teple. Preto si nohy prikryte dekou, no dávajte pozor, aby sa vám nenamočila. Soľ sa však dá pri ochorení využiť aj inak. Do pohára s teplou vodou dáte trochu soli a touto zmesou si prepláchnite nosové dierky.

6. Cesnak a cibuľa

Cesnak a cibuľa síce nevoňajú najpríjemnejšie, no dokážu toho veľa. Môžete ich zakomponovať aj do jedla. Ak vás skolilo nachladnutie, skúste si urobiť hrianky s cesnakom. Vášmu upchatému nosu výborne pomôže aj cibuľa. Skúste si z nej urobiť napríklad chutnú polievku. Za normálnych okolností totiž idú človeku pri krájaní cibule z očí slzy, a tak sa tým, ktorí sú chorí, môže výborne uvoľniť nos. Keď však budete variť cibuľovú polievku, skúste sa nakloniť nad hrniec, výpary z nej vám pri upchatom nose pomôžu tiež. Nehovoriac o skvelých účinkoch samotnej polievky na váš organizmus. A nebojte sa – chutí výborne.

7. Masáž tváre

Nasledovný postup zopakujte 3x – Pri masáži vyvíjame na konkrétne body tváre tlak . Ten však musí byť príjemný a nikdy nie bolestivý.

1. 10 x jemne krúživým pohybom masírujte jamku vedľa nosných dierok. Keď bod stláčate, nosné dierky by ste mali takmer zavrieť.

88738000_p1050924__k_243pia

2. 10x jemne krúživým pohybom masírujte jamky vedľa sliznice očí, blízko koreňa nosa.

bridge-of-nose-massage

3. 10 x jemne krúživým pohybom masírujte miesto nad koreňom nosa – v strede medzi obočím.

3. 10 x jemne krúživým pohybom masírujte jamku pod uchom, za ušným lalôčikom.

4. 10 x miernym krúživým pohybom jemne masírujte ušný lalôčik.

point1-1

Keď vykonáte procedúru 3x, mali by ste pocítiť výraznú úľavu od upchatého nosa. Je vhodné vrátiť sa k procedúre po 10 minútach,a by boli výsledky trvalejšie a dutiny sa ešte viac spriechodnili. Inak sa môžu opäť zaniesť nahromadeným hlienom.

8. Naparovanie

Keďže platí pravidlo, že by ste mali ostať doma (ak to nerešpektujete, tak začnite), predpokladáme, že budete mať dostatok času na to, aby ste sa naparovali. Je to jednoduché, stačí zohriať v hrnci vodu, pridať do nej soľ či bylinky a skloniť sa nad hrncom tak, aby ste vdychovali horúcu paru. Ešte lepšie je, keď si počas tohto prikryjete hlavu utierkou. Do vody môžete pridať morskú soľ, bylinky ako mätu, eukalyptový olej alebo škoricu. Možno ste túto metódu museli absolvovať v detstve, no vaši rodičia veľmi dobre vedeli, čo robia.

Najlepšie tipy pre zdravie