Vynikajúci recept, ktorého autorkou je pani Sylvia Kostrecová
Vyskúšajte tento famózny rodinný recept na sladkú špecialitu s makovou alebo orechovou plnkou.
Potrebujeme:
56 dkg hladkej múky
21 dkg masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
6 dkg práškového cukru
10 g droždia
2 dcl mlieka
1 vajce na potretie
Plnky:
Orechová plnka:
25 dkg orechov
25 dkg cukru
Pol balenia rozmrvených perníkov
4 lyžice marhuľového lekváru
2 hrste hrozienok
1 dcl rumu
Maková plnka:
25 dkg mletého maku
25 dkg cukru
Pol balenia rozmrvených perníkov
4 lyžice marhuľového lekváru
1 dcl mlieka
Postup:
Maslo rozpustíme na plameni.
Základom je, aby sa maslo len rozpustilo a nevarilo.
Teraz zmiešame všetky prísady na cesto v miske.
Vymiesime jednotné cesto, s ktorým sa dobre pracuje.
Necháme 30 minút odpočívať.
Potom rozdelíme na 4 kusy.
Každý plát rozvaľkáme.
Naplníme plnku podľa chuti.
Plnky:
Na malom plameni za stáleho miešania „variť“ kým hmota nie je homogénna.
Naplnené štangle dáme do plechu ktorý vystelieme papierom na pečenie (aj medzi „stangle“ dáme papier na pečenie).
Potrieme rozmiešaným vajíčkom.
Necháme kysnúť 12h.
Potom grilovacou ihlou poprepichujeme a dáme piecť, kým sú štangle bronzovo hnedé.