Cesnak je skvelý nielen na dochutenie jedál, ale má bohaté využitie aj v prírodnej medicíne.
Potrebujeme ho po celý rok a preto by sme ho mali mať vždy poruke.
Ak ste si dopestovali cesnak vo vlastnej záhrade, ukážeme vám, ako ho výborne uskladniť a vydrží vám roky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto návodu z youtube kanála Moja kuchyňa Ebruli.
Potrebujeme:
ľubovoľné množstvo cesnaku
2 PL morskej alebo kamennej soli na 1 kg cesnaku
Postup:
Všetok cesnak si ošúpeme.
Najlepšie sa vám bude šúpať tak, že ho najskôr namočíte na 30 minút do horúcej vody.
Časť ošúpaného cesnaku vložte do mixéra.
Potom pridajte soľ a doplňte do mixéra zvyšný cesnak, ktorý tiež zasypte soľou.
Pripravte si plech, pokryte si ho papierom na pečenie a v tenkej vrstve naň rozotrite cesnakovú hmotu.
Plech s cesnakom dajte sušiť na balkón.
Ak je slnečno, schne asi 2 – 3 dni.
Po vysušení zmení farbu.
Skontrolujte, či je dobre vysušený zospodu, aj zvrchu a potom ho rozdrvte na kusy a nechajte ešte 1 deň na slnku.
Môžete ho tiež sušiť v rúre pri teplote 80 °C.
Usušený cesnak vložte do mixéra a rozdrvte ho na prášok.
Prášok navrstvite do skleneného pohára, uzavrite viečkom a skladujte na tmavom chladnom mieste.
Rada mojej susedy, ktorej cesnak vydržal až 2 roky
Moja suseda Janka mi poradila túto metódu skladovania cesnaku a tento rok.
Základom je, aby cesnak dýchal a bol uchovaný v studenej a nie vlhkej miestnosti.
Do krabice nasypte asi 2 cm hrubej soli a uložte do nej cesnak.
Vrch prikryte novinami – v žiadnom prípade nazakrývajte nepriedušnými materiálmi, cesnak musí dýchať. Suseda hovorí, že takto vydrží cesnak dlho aj pri izbovej teplote.
Ak nemáte vhodnú krabicu, vezite 3-litrovú nádobu
Do krabice nasypte 2 cm hrubej soli, prikryte novinami a dajte cesnak.
Hornú časť prikryjeme aj novinami.
Cesnak zozbieraný týmto spôsobom môže byť uložený v dome pri izbovej teplote.
Ak nemáte miesto na škatule, vezmite 3L nádobu a na vrch prikryte kúskom gázy, ale nie viečkami.
Cesnak v pohári
Radí Majka:
Cesnak už roky skladujem v suchom sklenenom pohári bez prekrávania. cesnak musí byť perfektne presušený.
Vydrží vždy minimálne do ďalšej úrody.
Radí pani Ľudmila
Už roky skladujem cesnak v 3 litrových nádobách.
Stačí ho uložiť do nádoby a do hrdla vložiť kúsok gázy, alebo pár listov papierových utierok.
Minuloročný cesnak som spotrebovala len pred pár dňami.
Radí Lukáš
Nedám dopustiť na radu mojej babky – cesnak zapliesť a zavesiť do chladnej, suchej miestnoti.
Odskúšané rokmi praxe.
Radí petronela
Ukladám dobre sušený cesnak do suchého pohára a prikryjem bavlnenou látkou.
Dokonale sa drží až do novej úrody a aj dlhšie.
Testované viac ako jeden rok.
Veľa šťastia!
https://youtu.be/dv-puBqAQnw