Skvelý spôsob, ako zahustiť omáčku aj BEZ MÚKY: Chutnejšie a zdravšie riešenie!

[mashshare]

Dokonalá omáčka by nemala byť príliš riedka a mala by mať príjemnú hladkú konzistenciu.

 

 

Najjednoduchší spôsob, ako ju zahustiť, je pridať múku.

V tomto článku sa však dozviete, že sa pokojne zaobídete aj bez múky. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Vďaka tomuto tipu z portálu gotowanie bude omáčka zdravšia, pritom bude krásne hustá a krémová.

Existujú aj iné spôsoby zahusťovania omáčky, ako pomocou múky.

Vyskúšajte túto zdravšiu alternatívu a uvidíte, že je to skvelý spôsob ako pripraviť chutnú krémovú omáčku.

Ako zahustiť omáčku bez múky?

Múka je vynikajúce zahusťovadlo, no neposkytuje veľa nutričných hodnôt a výrazne zvyšuje kalorický obsah pokrmu. 

 

 

Nahradiť ju niečím iným môže byť preto naozaj skvelý nápad.

Akú surovinu však zvoliť?

Možností je viacero a záleží len od toho, aké jedlo sa chystáte pripraviť.

Ak pripravujete omáčku alebo hustú polievku s čerstvou, či mrazenou zeleninou, jedným zo spôsobov, ako obísť múku, je jednoducho časť zeleniny po uvarení rozmixovať. 

 

 

Potom zmes rozmixovanej zeleniny primiešajte do polievky a vďaka tomu získate dokonalú konzistenciu. 

Ideálne je, keď je súčasťou zeleniny aj zemiak. 

Vďaka obsahu škrobu omáčku, či polievku perfektne zahustí.

 

 

Použiť ho môžete aj v surovom stave tak, že ho nastrúhate na najjemnejšom strúhadle, pred dovarením pridáte do pokrmu a potom už len pár minút krátko povaríte za stáleho miešania. 

 

 

Okrem zemiakov je skvelým zahusťovadlom aj mrkva, šošovica, petržlen alebo tekvica. 

Dokážu dodať omáčke príjemnú krémovú konzistenciu, pričom sa nemusíte obmedzovať len na jednu z týchto surovín a môžete ich pokojne kombinovať. 

Na zahustenie polievky sa oplatí použiť namiesto klasickej bielej múky napríklad hrachovú, fazuľovú alebo cícerovú múku. 

Je to zdravší variant, ktorý poskytne veľa živín, avšak aj tu si treba dať pozor na vyšší obsah kalórií.

Pre vytvorenie krémovej omáčky sa samozrejme pridáva smotana alebo jogurt.

 

 

Pri zapracovaní týchto mliečnych produktov si však treba dať pozor na to, aby sa omáčka nezrazila.

Namiesto toho, aby ste ju naraz pridali do horúcej omáčky si radšej odoberte časť omáčky z hrnca do malej misky, zapracujte smotanu alebo jogurt a potom postupne primiešavajte zmes metličkou. 

Niektoré pokrmy môžete zahustiť aj pomocou ovsených vločiek. 

 

 

Namiesto klasických vločiek však vyberajte radšej jemné. 

Na zahustenie sa dajú použiť aj mleté ľanové semienka, avšak treba rátať s tým, že v tomto prípade môže mať omáčka rôsolovitú konzistenciu.

 

 

Vyskúšajte niektorý z týchto spôsobov zahustenia omáčky a uvidíte, že výsledok bude perfektný. 

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes