Pripravte si doma chrumkavú nadýchanú slanú dobrotu z lístkového cesta, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Slávny turecký recept na syrový koláč.
Chrumkavá syrová dobrota z lístkového cesta podľa receptu z youtube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
700 g hladkej múky
400 ml vody
1 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
65 ml rastlinného oleja
200 g masla
feta syr
žĺtok na potretie
Postup:
Do misky pridáme múku a v strede spravíme jamku.
Po kraji pridáme cukor a soľ.
Do stredu nalejeme vodu, olej a rukou vymiesime stredne tuhé cesto.
Cesto miesime 5 minút na tvrdej podložke.
Cesto vložíme do plastového vrecka.
A necháme 20 minút odpočívať.
Do ďalšieho vrecka vložíme 150 g studeného masla a valčekom ho rozvaľkáme.
Cesto rozdelíme na dve časti a valčekom rozvaľkáme na veľkosť taniera.
Na cesto položíme maslo, roztiahneme ho po celej ploche, prekryjeme ďalším cestom a zatlačíme okraje.
Cesto roztiahneme rukami, preložíme na pomúčený tanier, prekryjeme fóliou a necháme 30 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto preložíme na stôl, rukami ho roztiahneme, potrieme maslom a posypeme múkou.
Cesto pevne zrolujeme do dlhej rolky, položíme na tanier, prikryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
Potom rolku cesta rozdelíme na polovicu, rukou stlačíme, roztiahneme a rozdelíme na 12 kúskov.
Kúsky cesta preložíme na tácku, prekryjeme fóliou a vložíme na 10-15 minút do mrazničky.
Po vybratí z mrazničky cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole do tvaru obdĺžnika, do stredu vložíme feta syr a taštičku uzavrieme.
Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch potrieme žĺtkom.
Plech vložíme do rúry a pečieme 20 minút pri teplote 200°C a potom pečieme 30 minút pri teplote 170°C.
Dobrú chuť!
Video návod: