Ak sa vám urodilo veľa mrkvy, možno sa trápite otázkou, ako ju uskladniť na zimu tak, aby vydržala dlho čerstvá.
Máme pre vás odpoveď.
Vyskúšajte túto skvelú metódu skladovania mrkvy v pohároch a budete milo prekvapení.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Naučte sa túto metódu z youtube kanála Деревенские Традиции a budete mať chutnú mrkvu po celú zimu.
Záhradkári vyskúšali už mnoho spôsobov skladovania, napríklad skladovanie mrkvy v pilinách, vo vreciach na chladnom mieste, posypané popolom a pod.
Nie sú to zlé metódy, avšak majú rôzne úskalia, kedy sa môže mrkva poškodiť a znehodnotiť.
Na rozdiel od týchto metód, pri tomto type skladovania ostane mrkva neporušená, výživná a chutí ako čerstvá.
Nie je gumená, ale zachová si sviežosť a šťavnatosť.
Postup:
Ako prvé si mrkvu umyjeme ihneď, ako ju vyberieme zo záhrady a vysušíme.
To znamená, že mrkvu je lepšie vždy pred skladovaním umyť.
Ak však nechcete hneď mrkvu umyť, aspoň nasucho očistiť.
Zoberieme väčší zaváraninový pohár s objemom 2 až 3 litre, pričom nádoba musí byť čistá a suchá.
Teraz vezmeme mrkvu a začneme ju dávať do pohára.
Mrkvu ukladáme striedavo, takže ju otáčame vrchom a potom spodom, aby k sebe dobre priliehala po celej ploche nádoby.
Takto bude dobre zapadať, pretože koreň je z jednej strany hrubý a z druhej tenký.
Po naplnení pohára ho otočte hore dnom.
Následne uskladnite poháre do pivnice na tmavé chladné miesto.
Takto v pohári sa k mrkve nedostanú myši a čo je najdôležitejšie, mrkva zostáva dlho čerstvá.
Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.
Druhý spôsob ako uložiť mrkvu na uskladnenie
Uložte mrkvu do jednej vrstvy a dobre ju nechajte vysušiť v tmavej a dobre vetranej miestnosti.
Počas tejto doby sa zachytia malé poškodenia alebo rezy, šupa sa stane tvrdšou a silnejšou.
Ak je medzi zeleninou mrkva pokazená alebo postihnutá chorobami, po usušení ju jednoducho oddelíte.
Pamätajte, že ihneď po zbere musíte listy mrkvy úplne polámať, aby neskôr cez ne zelenine neunikala vlhkosť.
Pokiaľ ide o umývanie mrkvy, názory sa rozchádzajú.
Niektorí záhradkári radšej umyjú zeleninu a potom ju pred uskladnením dobre vysušia.
Iní považujú tento krok za nadprácu a do istej miery dokonca škodlivý krok pre dlhodobé skladovanie.
Ak je mrkva pokrytá vlhkou zemou, budete ju musieť umyť štetcom, čo vedie k novým škrabancom a poškodeniu.
Ponúkame vám jednoduchšiu metódu.
Po dobrom vysušení mrkvy ju vložte do vreca vo vrstvách, ktoré sú prekladané zmesou zmesou piesku a popola (1: 1).
Pretože táto zmes postupne zostupuje na dno vreciek, odporúčame ju pridať priamo na mieste skladovania, teda v pivnici.
Na pol vrecka mrkvy potrebujete asi 1 vedro zmesi, ktorá vydezinfikuje zeleninu a zabráni šíreniu baktérií.
Aj keď sa náhodou do vreca zatúla zhnitá mrkva, piesok a popol nedovolia, aby hniloba ovplyvnila zdravú zeleninu.
Vrecká zaviažte, ale nie pevne, aby mohol prúdiť vzduch a zelenina mohla prevzdušňovať.
miestnite ich zvisle a v dostatočnej vzdialenosti od seba.
Ak sa vám na vnútornej strane vreciek v dôsledku zvýšenej vlhkosti v pivnici vytvorí kondenzát, musíte ho pravidelne otvárať, sušiť a opäť nie príliš pevne zviazať.
Mimochodom, veľa záhradníkov uchováva mrkvu v drevených alebo plastových debničkách s mokrým pieskom, do ktorých dáva zeleninu.
Aj tento spôsob skladovania je efektívny, vďaka nemu mrkva zostáva čerstvá a nezmäkne až do takmer ďalšej úrody.
Skladovaním mrkvy týmto spôsobom, najmä ak zostane v pivnici, si zelenina nielen zachová pekný vzhľad po dobu najmenej 6 mesiacov.
Ale tiež si zachová aj svoju pevnosť a šťavnatosť.
Veľa šťastia!