Neviem, ako vy, ale ja by som mohla jesť plnenú papriku pokojne aj každý deň.
Ale nie hocijakú, len túto – takú, akú robili naše babičky!
Potrebujeme:
Mäsová plnka:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 vvyčistených paprík
500 g mletého bravčového mäsa
100 g uvarenej ryže
3 strúčiky cesnaku
3 vajcia
1 nadrobno nasekanú cibuľku
1 lyžičku soli
Čierne mleté korenie
Omáčka:
1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru
1 a 1/2 lyžičky soli
6 lyžíc domáceho kečupu
300 g rajčinového pretlaku
1 a 1/2 l vody
2-3 ks bobkového listu
3 guličky čierneho korenia
2 guličky nového korenia
Na zápražku:
4 lyžice oleja
2,5 lyžice polohrubej múky
200 ml vody
1 lyžicu červenej papriky sladkej
Postup:
Papriku si umyjeme a očistíme od semienok.
Najideálnejšie je samozrejme používať doma dopestovanú papriku.
Mäso spojíme s ostatnými prísadami na prípravu mäsovej plnky.
Dobre premiešame.
1 a 1/2 l vody dáme na plameň.
Pridáme cukor, soľ, guličky korenia a bobkový list.
Necháme zovrieť.
Papriky naplníme mäsovou zmesou a zo zbytku hmoty vytvarujeme guličky.
Do vody dáme variť najskôr papriky a po asi štvrť hodinke pridáme aj guľky
Do vody pridáme aj pretlak zmiešaný s kečupom.
Necháme povariť 15-20 minút.
Na zápražku klasicky necháme zahriať olej a speníme na ňom múku, keď zhnedne, pridáme papriku, premiešame a zalejeme studenou vodou.
Necháme prevariť a miešame, aby v zmesi neboli hrudky.
Z vody vyberieme papriky a guličky (aj korenie a bobkový list).
pridáme zápražku a dobre premiešame – ja zvyknem celú zmes aj rozmixovať.
Necháme ešte chvíľu povariť a môžeme podávať. :-)
U nás sa plnená paprika podáva aj na večeru s chlebíkom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Zuzana