Našla som pre vás jeden úžasný recept na podporu zdrvia – zvlášť zdravia ciev, srdca a pečene.
Jeho tajomstvo tkvie v kombinácií jednotlivých prísad, ktoré navzájom znásobujú svoj účinok.
Tieto zložky možno už teraz máte doma.
Stačí ich len spojiť a vypiť vždy ráno.
Recept sme našli na kanáli Przepisy od Katarzyny.
Potrebujeme:
Červená repa 1 kus
Petržlen
Mrkva 3 kusy
Zázvor 20 gramov
Voda 300 ml
Physalis 4-5 ks
Postup:
Repu si ošúpeme.
Nakrájame na plátky a umyjeme v čistej vode.
Mrkvu si očistíme.
Nakrájame na plátky a rovnako umyjeme.
Teraz si pripravíme mixér.
Nalejeme doň vodu.
Pridáme mrkvu a rozmixujeme.
Petržlen si opláchneme a nakrájame alebo natrháme na drobnejšie.
Zázvor si ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky – opláchneme.
Physalis stačí vylúpnuť zo šupky.
Teraz všetky prísady pridáme k rozmixovanej mrkve.
Všetko spolu rozmixujeme na jemno.
Teraz scedíme cez sito.
Vytlačíme čo najviac tekutiny.
Pijeme 100 ml – maximálne 1 pohár denne.
Najlepšie je piť nápoj ráno.
Cvikla
Cvikla pôsobí protizápalovo.
Podporuje regeneráciu, pomáha telu bojovať proti depresii.
Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
Podporuje obnovu pečeňových buniek.
Petržlen
Petržlen sa odporúča používať na posilnenie ďasien, zlepšenie chuti do jedla a trávenia.
Odstraňuje soli z tela.
Ďalšou významnou liečivou látkou sú flavonoidy majúce veľmi dobrý vplyv na fungovanie organizmu, obzvlášť na cievy.
Petržlen pomáha pri opuchoch, vrátane opuchov dolných viečok.
Mrkva
Mrkva má vysoký obsah betakaroténu (provitamín A), vitamínov C, E, K a niekoľkých vitamínov B – B1, B2, B3, B6, B9.
Detoxikuje pečeň: Pečeň k detoxikácii potrebuje dostatok betakaroténu a síry, ktoré obsahuje práve mrkva.
Mrkva tak aktivuje detoxikačné enzýmy pečene.
Zázvor
Zázvor uľahčuje trávenie potravy.
Stimuluje tvorbu žalúdočnej šťavy a zlepšuje chuť do jedla.
Zázvor rozširuje cievy, riedi krv a preto podporuje prietok krvi.
Physalis
Physalis má antiseptický, protizápalový, hemostatický, analgetický, diuretický, choleretický účinok.
Vitamín B1 v physalis je zodpovedný za produkciu acetylcholínu, ktorý prenáša správu do nervov a svalov.
Nedostatok vitamínu B1 môže znížiť tvorbu acetylcholínu, ktorý spôsobuje nepravidelný srdcový rytmus a niekedy aj kongestívne zlyhanie srdca. Konzumáciou ovocia physalis sa vaše srdce stane zdravým a riziko infarktu sa zníži.
Pozor, ak ste precitlivený na niektorú zo zložiek. Taktiež neužívajte aj ste tehotná, alebo trpíte špecifickými chornickými ochoreniami.
Poraďte sa s vaším lekárom!