Kedysi sa táto rastlina bežne používala do vývaru, ktorý bol bez nej nepredstaviteľný, pretože mu dodáva úžasnú chuť.
Používajú sa jej listy, aj stonky a sušená sa výborne hodí ku kačke, k vyprážanému jedlu, ale aj do šalátov.
Spoznajte ligurček, ktorý je nielen úžasným korením, ale aj elixírom života.
Naučte sa vďaka portálu blikkruzs ako ho správne využívať.
Nevyužíjte ho len pre jeho skvelú chuť, ale aj pre zdravie.
Má mimoriadne vysoký obsah vitamínov B a C, posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobí aj na nervový systém.
Silnú intenzívnu vôňu majú na svedomí esenciálne oleje.
Zmierňuje kŕče hladkého svalstva v žalúdku a črevách, ale priaznivo pôsobí aj na kŕče močového mechúra a močových ciest.
Napomáha tráveniu, keďže svojou výraznou chuťou stimuluje tvorbu tráviacich štiav.
Je výborný aj v prevencii nadúvania a oplatí sa ho konzumovať aj proti nechutenstvu.
Vďaka svojmu močopudnému účinku sa znižuje množstvo kyseliny močovej v tele.
Preto je ligurček účinný proti viacerým kĺbovým ochoreniam.
Pre jeho detoxikačné účinky ho možno konzumovať aj pri infekciách močových ciest a problémoch s prostatou.
Čaj pripravený z koreňov pite nasledovne:
1 lyžicu sušeného koreňa zalejte vriacou vodou.
Nechajte lúhovať 10 minút.
Potom sceďte.
Upozornenie:
Tento čaj neužívajte pri ťažkom ochorení obličiek a v tehotenstve.
10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:
Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,
Urýchľuje metabolizmus,
Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,
Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,
Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,
Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,
Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,
Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna. Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň. Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.
Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.
Ligurček v domácnosti
Babičky používali ligurček nielen do omáčok, polievok alebo k mäsku. Jeho lístky – sušené alebo čerstvé sa ukladali do skríň a potravinových komôr, kde pôsobili ako odpudzovač škodcov.
Využite všetky časti
Korene ligurčeka môžete usušiť, pomlieť a použiť ako korenie do jedál. Listy a stonky môžete pridávať do vývarov, šalátov a omáčok. Mladé listy dávajú jedlám aromatickú vôňu zeleru.
Listy môžete sušiť a vyrábať z nich rôzne domáce korenia, ochutené soli alebo domáce náhrady vegety.
Listy môžete zbierať počas celej sezóny. Koreň ligurčeka zbierame až v treťom rokom po lete. Koreň usušíme a zomelieme na korenie.
Ako ho pestovať?
Do jednej domácnosti ho vôbec netreba veľa, stačí vám 1-2 rastliny, ktoré sa veľmi rýchlo rozrastajú.
V marci, najneskôr v apríli je ideálny čas na vysievanie ligurčeka u vás v záhrade. Semienka na priamu sejbu nájdete v každom záhradkárstve alebo supermarkete.
Druhou možnosťou je rozmnožovanie z odrezkov (odrezky jednoducho zapichnete do pôdy a necháte zakoreniť). Prípadne, si môžete kúpiť priesady a tie vysadiť v záhrade – to je zároveň najjednoduchšia možnosť.
Ligurček je veľmi odolný a preto nemá problém prezimovať v záhrade.
Vyhovuje mu stanovisko v polotieni a dostatkom vlahy – na tú nezabúdajte najmä počas horúcich letných dní.
Liečivý čaj z ligurčeka:
1 lyžička nasekaných listov sa povarí v 250 ml vody po dobu 10 minút.
Tento recept pôsobí priaznivo pri zápaloch močových ciest a zároveň ako detoxikácia po nadmernom požití alkoholu či nikotínu.
Domáce tekuté korenie do polievky
Potrebujeme:
Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)
400 ml vody
1 lyžičku soli
1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)
2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)
Postup:
Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút. Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame
Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku a varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu. Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.
Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.
Veľa zdravia!