Kedysi sa táto rastlina bežne používala do vývaru, ktorý bol bez nej nepredstaviteľný, pretože mu dodáva úžasnú chuť.
Používajú sa jej listy, aj stonky a sušená sa výborne hodí ku kačke, k vyprážanému jedlu, ale aj do šalátov.
Spoznajte ligurček, ktorý je nielen úžasným korením, ale aj elixírom života.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Naučte sa vďaka portálu blikkruzs ako ho správne využívať.
Nevyužíjte ho len pre jeho skvelú chuť, ale aj pre zdravie.
Má mimoriadne vysoký obsah vitamínov B a C, posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobí aj na nervový systém.
Silnú intenzívnu vôňu majú na svedomí esenciálne oleje.
Zmierňuje kŕče hladkého svalstva v žalúdku a črevách, ale priaznivo pôsobí aj na kŕče močového mechúra a močových ciest.
Napomáha tráveniu, keďže svojou výraznou chuťou stimuluje tvorbu tráviacich štiav.
Je výborný aj v prevencii nadúvania a oplatí sa ho konzumovať aj proti nechutenstvu.
Vďaka svojmu močopudnému účinku sa znižuje množstvo kyseliny močovej v tele.
Preto je ligurček účinný proti viacerým kĺbovým ochoreniam.
Pre jeho detoxikačné účinky ho možno konzumovať aj pri infekciách močových ciest a problémoch s prostatou.
Čaj pripravený z koreňov pite nasledovne:
1 lyžicu sušeného koreňa zalejte vriacou vodou.
Nechajte lúhovať 10 minút.
Potom sceďte.
Upozornenie:
Tento čaj neužívajte pri ťažkom ochorení obličiek a v tehotenstve.
10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:
Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,
Urýchľuje metabolizmus,
Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,
Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,
Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,
Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,
Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,
Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna. Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň. Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.
Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.
Ligurček v domácnosti
Babičky používali ligurček nielen do omáčok, polievok alebo k mäsku. Jeho lístky – sušené alebo čerstvé sa ukladali do skríň a potravinových komôr, kde pôsobili ako odpudzovač škodcov.
Využite všetky časti
Korene ligurčeka môžete usušiť, pomlieť a použiť ako korenie do jedál. Listy a stonky môžete pridávať do vývarov, šalátov a omáčok. Mladé listy dávajú jedlám aromatickú vôňu zeleru.
Listy môžete sušiť a vyrábať z nich rôzne domáce korenia, ochutené soli alebo domáce náhrady vegety.
Listy môžete zbierať počas celej sezóny. Koreň ligurčeka zbierame až v treťom rokom po lete. Koreň usušíme a zomelieme na korenie.
Ako ho pestovať?
Do jednej domácnosti ho vôbec netreba veľa, stačí vám 1-2 rastliny, ktoré sa veľmi rýchlo rozrastajú.
V marci, najneskôr v apríli je ideálny čas na vysievanie ligurčeka u vás v záhrade. Semienka na priamu sejbu nájdete v každom záhradkárstve alebo supermarkete.
Druhou možnosťou je rozmnožovanie z odrezkov (odrezky jednoducho zapichnete do pôdy a necháte zakoreniť). Prípadne, si môžete kúpiť priesady a tie vysadiť v záhrade – to je zároveň najjednoduchšia možnosť.
Ligurček je veľmi odolný a preto nemá problém prezimovať v záhrade.
Vyhovuje mu stanovisko v polotieni a dostatkom vlahy – na tú nezabúdajte najmä počas horúcich letných dní.
Liečivý čaj z ligurčeka:
1 lyžička nasekaných listov sa povarí v 250 ml vody po dobu 10 minút.
Tento recept pôsobí priaznivo pri zápaloch močových ciest a zároveň ako detoxikácia po nadmernom požití alkoholu či nikotínu.
Domáce tekuté korenie do polievky
Potrebujeme:
Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)
400 ml vody
1 lyžičku soli
1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)
2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)
Postup:
Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút. Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame
Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku a varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu. Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.
Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.
Veľa zdravia!