Konzumácia sezónnych potravín môže nášmu telu priniesť mnoho výhod.
Žihľava patrí medzi najlepšie rastliny na očistu, omladenie a posilnenie organizmu, pričom džús z tejto rastliny je veľmi chutný.
Je bohatá na vápnik, železo, draslík, horčík, zinok, meď a ľahko asimilované bielkoviny.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Obsahuje tiež vitamín C, vitamíny A, B, D a K.
Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Sok od kopriva – Sunčane staze a pripravte si sirup, ktorý chutí aj deťom!
Aké sú účinky žihľavy podľa ľudovej medicíny?
– znižuje hladinu cukru v krvi,
– lieči artritídu,
– úľava pri menštruačných kŕčoch,
– znižuje hyrpetneziu,
– zlepšuje trávenie a urýchľuje metabolizmus,
– doplní vám železo,
– čistí pečeň, pomáha obličkám a pankreasu,
– krajšia pokožka (pomoc pri chronických zápaloch pokožke, akné a ekzémoch),
– pomôže vám schudnúť,
– zmierňuje hnačku,
– zvyšuje tvorbu materského mlieka,
– lepšia kvalita vlasov a nechtov,
– pomáha s osteoartritídou,
– očistí organizmus od toxínov a škodlivín,
– bojuje proti chudokrvnosti,
-znižuje riziko rakoviny prostaty,
– bojuje proti zápalu – vonkajšiemu aj vnútornému,
– pomáha pri nevoľnosti,
– pomôže pri alergickej nádche,
– lieči prechladnutie,
– pomoc pri vredoch a akútnych tráviacich ťažkostiach.
Ako žihľavovú šťavu vyrobiť jednoducho u vás doma?
Potrebujeme:
3 l vody
50 vrcholčekov mladej žihľavy
1 kg kryštálového cukru
3 balíčky kyseliny citrónovej
1 citrón
voliteľné: príchuť kiwi
Postup:
Do misy si nalejeme vodu.
Pridáme mladú žihľavu.
Nasypeme všetok cukor.
Následne pridáme kyselinu citrónovú.
Všetko premiešame.
Pridáme aj šťavu z citróna.
Znovu premiešame.
Prikryjeme bavlnenou utierkou.
Necháme 10 hodín odstáť.
Občas premiešame, aby sa cukor roztopil.
Môžeme pridať trochu sirupu s príchuťou kivi.
Sirup dodá tekutine ešte krajšiu zelenú farbu.
Šťavu si precedíme cez sitko.
Môžeme ozdobiť plátkom citróna.
Podávame.
Dobrú chuť! :-)
Video návod: