Niektorí ju zavrhujú, ako burinu, ktorá rastie všade.
Púpava si to však rozhodne nezaslúži!
Je to jedna z najzdravších a najvýživnejších rastlín na svete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Naučte sa o nej viac vďaka informáciám z youtube kanála Lekovite Biljke.
Všetky časti púpavy sú jedlé.
Je to bylina s vretenovým koreňom, so zúbkovanými prízemnými listami, usporiadanými do tvaru ružice.
Rúrkovitá stonka, na ktorej rozkvitajú žlté hlávky kvetov.
Je to veľmi výživná rastlina a v tradičnej medicíne sa využíva po stáročia.
Aj keď ide o rastlinu, ktorá sa v minulosti používala pri nedostatku potravy v časoch chudoby, na jej hodnote to neuberá.
Do svojho jedálnička môžete zaradiť kvety, listy aj koreň.
Púpava je často neoddeliteľnou súčasťou niektorých čajov a doplnkov výživy na kontrolu hladiny cukru v krvi, zdravia pečene a pod.
Táto rastlina môže byť spestrením nášho jedálnička a navyše prispeje k nášmu zdraviu.
Vyhnúť by sa jej mali len ľudia, ktorí sú na púpavu alergickí.
Kvety púpavy
Kvety púpavy sú azda najpoužívanejšou časťou.
Zbierajú sa počas jari, keď bohato kvitne.
Kvet sa zbiera, keď je slnečný deň na poludnie.
Púpavové kvety sa používajú na rôzne účely a najznámejší je asi púpavový med.
Varením kvetov a pridaním cukru a citróna získate sirup, ktorý slúži ako výborné sladidlo počas celého roka.
Ľudia zvyknú vyrábať aj púpavový macerát a púpavový ocot.
Čerstvé kvety sa dajú použiť aj do šalátov
Púpavové listy
Listy sa konzumujú čerstvé a zbierajú sa na začiatku jari pred kvitnutím.
Používajú sa na prípravu šalátov a pripravujú sa tým istým spôsobom, ako šalát.
Zbierajte ich tam, kde je čistá príroda, ďaleko od ciest a na miestach, kde sa nepoužívajú pesticídy.
Používajte ich, kým sú čerstvé, dobre ich umyte, dochuťte olejom a citrónovou šťavou.
Čerstvé listy púpavy sú osviežujúcim šalátom a výborným zdrojom vitamínov A, C a K, nechýbajú ani vitamíny E a B.
Púpavové listy vám dodajú minerály vrátane vápnika, horčíka, draslíka a železa.
Listy púpavy môžu byť trochu horké a varenie môže trochu pomôcť zlepšiť ich chuť.
Koreň púpavy
Koreň púpavy je takisto jedlý, ak ako aj kvety, či listy.
Zvyčajne sa suší a pripravuje sa z neho čaj.
Pražený a mletý koreň sa používa ako náhrada kávy alebo doplnok kávy.
V podstate sa koreň púpavy dá pripraviť ako iná koreňová zelenina.
Koreň púpavy je bohatý na inulín.
Obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá dobre pôsobí na vyprázdňovanie čriev a udržiavanie prospešných baktérií v tráviacom trakte.
Najzaujímavejší je liečivý účinok koreňa púpavy.
Nutričná hodnota
Od kvetu až po koreň je púpava veľmi jedlá a výživná.
Obsahuje veľa minerálov, vitamínov a vlákniny.
Celá rastlina obsahuje mliečnu šťavu, teda emulziu bielkovín a živíc.
Ďalej obsahuje horčiny, polyfenoly, fytosteroly, saponíny, karotenoidy, polysacharidy, inulín a cholín.
Výborná a účinná je aj púpavová šťava, ktorú získate lisovaním čerstvých rastlín počas vegetácie.
V zime sa používa čaj z koreňa púpavy alebo nadzemná časť rastliny.
Liečivé vlastnosti
Púpava lekárska sa u nás bežne používa ako diuretikum. Stimuluje vylučovanie tekutín z tela, takže pôsobí preventívne proti tvorbe obličkových kameňov.
Lepšie vylučovanie tekutín priaznivo pôsobí u pacientov s reumou a dnou.
Horčiny obsiahnuté v púpave sú zodpovedné za stimuláciu vylučovania žlče, čo priaznivo pôsobí na trávenie.
Pozitívne vplýva aj na znižovanie cholesterolu a močoviny v krvi.
Používa sa aj pri problémoch s chuťou do jedla.
V ľudovom liečiteľstve je púpava známa ako prostriedok na čistenie krvi a pečene, ako aj na zmiernenie kožných problémov.
Púpava je aj skvelým antioxidantom.
Ako vidíte, púpava je naozaj cenným darom, ktorý by sme si mali vážiť a využiť jej výhody pre naše zdravie.
Viac informácií sa dozviete v priloženom videu TU