Pochúťka z vlašských orechov, ktorú by ste rodine rozhodne mali pripraviť.
Toto sladké pečivo je fantastické na raňajky, k čaju alebo len tak, keď naňho dostanete chuť.
Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Country_Kulinarii.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
700 g hladkej múky
300 ml mlieka
1/2 ČL soli
60 g kryštálového cukru
7 g sušeného droždia
1 celé vajce + bielok z druhého
80 g zmäknutého masla
Na plnku:
200 g vlašských orechov
60 – 80 g kryštálového cukru
50 g zmäknutého masla
na potretie 1 žĺtok
Postup:
Do hrnca si nalejeme vodu.
Necháme ju zovrieť.
Vložíme do nej celé vlašské orechy.
Necháme ich povariť asi 3 – 4 minúty.
Potom orechy vyberieme.
Necháme ich mierne vychladnúť.
Vylúskame ich – ide to úplne jednoducho, budete prekvapení, aká perfektná vychytávka to je.
Odvážime si 200 g, ktoré použijeme na plnku.
Do väčšej misy si nalejeme 300 ml mlieka.
Pridáme soľ a 60 g kryštálového cukru.
Pridáme aj sušené droždie, jedno celé vajce, aj bielok z druhého (žĺtok použijeme na potretie).
Všetko dobre metličkou vyšľaháme.
Zapracujeme múku, potom aj maslo a vymiesime vláčne cesto.
Cesto prikryjeme mikroténovým vreckom, bavlnenou utierkou.
Necháme kysnúť na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme plnku.
Do misy si nasekáme uvarené orechy.
Zmiešame ich s kryštálovým cukrom a zmäknutým maslom.
Vykysnuté cesto si prekrojíme na dve polovice, obe vygúľame.
Prikryjeme opäť mikroténovým vrecúškom, aj bavlnenou utierkou.
Necháme ešte podkysnúť.
Jednu časť potom vyvaľkáme na tenký plát.
Navrstvíme polovicu orechovej plnky.
Preložíme na tri časti do rolky.
A tú potom nakrájame na 6 častí.
Každú časť nakrojím takmer po okraj, prepletieme.
Uložíme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.
Potrieme vyšľahaným žĺtkom,.
Vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme 25 minút.
Dobrú chuť!
Videonávod: