Tiež už vypekáte vianočné medovníčky? Každý rok toto pečivo neodmysliteľne patrí k predvianočným prípravám. Okrem samotného pečenia, je však tou najkrajšou časťou zdobenie medovníčkov, pri ktorej sa fantázií a nápadom nekladú žiadne hranice. Nikdy však nezaškodí trocha inšpirácie, vďaka ktorej môžete tento rok vyskúšať celkom nové vzory a techniky. A pre tých, ktorí pečenie medovníčkov ešte len plánujú, máme aj skvelý recept na mäkučké cesto na vianočné medovníčky.
Potrebujeme:
750 g hladkej múky
350 g práškového cukru
125 g masla
4 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 lyžíc medu
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 bal. perníkového korenia
Ďalej budeme potrebovať:
1 žĺtok na potretie
1 bielok, 150 g práškového cukru a citrónovú šťavu na prípravu polevy
Postup:
Pripravíme si väčšiu misku do ktorej preosejeme cukor, múku, sódu a korenie. Pridáme ostatné ingrediencie – vajcia, maslo a med. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cca 24 hodín odstáť v chladničke.
Keď cesto z chladničky vyberieme, dobre ho premiesime a potom rozvaľkáme na pracovnej doske. Hrúbka cesta by mala byť približne 0,5 cm. Z cesta vykrajujeme ľubovolné tvary.
Perníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 -180 stupňov približne 7 minút (dôkladne sledujeme povrch perníčkov, kedže každá rúra je iná).
Po vytiahnutí potrieme perníčky žĺtkom rozšľahaným s trochou vody. Z bielka a práškového cukru a trochu citrónovej šťavy pripravíme polevu, ktorou medovníčky zdobíme.
Medovníčky skladujeme v uzatvárateľnej dóze. Ostanú krásne mäkké ešte dlho po sviatkoch.
Najkrajšie inšpirácie na zdobenie vianočných medovníkov
Vianočné stromčeky z medovníkov