Chutné jedlo vám nemusí zabrať hodiny prípravy. Prinášame vám 17 skvelých tipov na chutnú večeru, ktorú pripravíte skutočne rýchlo, jednoducho a bez zbytočnej námahy. Inšpirujte sa skvelými tipmi.
Široké rezance s kuracím mäsom
Potrebujeme:
1/2 veľkej cibule
2 kuracie prsia
soľ
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
mleté čierne korenie
6 šampiňónov
1 PL olivového oleja
Na cestoviny:
vodu
soľ
200 g cestovín Fettuccine
Na omáčku:
1 PL olivového oleja
1 PL masla
1/2 ČL roztlačeného cesnaku
1 1/2 hrnčeka smotany na varenie
1/2 hrnčeka mlieka
1/4 hrnčeka parmezánu
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Na začiatku nakrájame nadrobno cibuľu.
Kuracie prsia nakrájame na plátky, na tanieri dochutíme soľou a korením.
Na tvrdej podložke nakrájame šampiňóny na tenšie plátky.
Panvicu polejeme olejom, pridáme prsia a smažíme na strednej teplote, kým mäso nezíska lahodnú zlatohnedú farbu
Do vriacej vody na sporáku pridáme soľ, vložíme cestoviny a varíme al dente (podľa času uvedenom na obale).
Počas varenia cestovín si zatiaľ pripravíme omáčku.
Na panvicu najprv nalejeme olej, potrieme za tepla sa roztápajúcim maslom, pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme ju na strednom ohni.
Keď sa cibuľa stane priehľadnou, pridáme šampiňóny.
Za stáleho miešania opražíme šampiňóny dohneda.
Keď zhnednú, pridáme cesnak a za miešania smažíme 30 sekúnd.
Potom pridáme smotanu, mlieko, parmezán a za miešania dusíme na miernom ohni, kým omáčka nezhustne
Do omáčky pridáme kuracie prsia, soľ, korenie a všetko spolu dobre premiešame.
Nakoniec pridáme uvarené scedené cestoviny.
Keď omáčka vsiakne do cestovín, úžasne jedlo je hotové a môžeme servírovať.
Minútkové kuracie kúsky na spôsob číny
Potrebujeme:
Kuracie mäsko zo stehna alebo pŕs (vykostené, bez kože)
Soľ, čierne mleté korenie
Solamyl
1/2 lyžičky kurkumy
1 rovnú lyžičku sušeného zázvoru
1 stredne veľký pór
1 lyžičku sójovej omáčky
1 lyžičku worchesterskej omáčky
2 lyžice oleja
Trochu oleja na panvicu
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na kocky alebo rezance, ktoré osolíme, okoreníme a poprášime solamylom.
V miske zmiešame sójovú omáčku, worcester, olej, kurkumu a sušený zázvor.
Mäso v miske premiešame s touto zmesou marinádou. Polovicu póru nakrájame na kolieska a premiešame s naloženým mäsom, necháme odležať.
V panvici rozohrejeme olej, mäso sprudka orestujeme, aby nestihlo pustiť šťavu, restujeme len pár minút, aby sa dlhšou tepelnou úpravou nevysušilo.
Pred odstavením z ohňa pridáme druhú polovicu póru nakrájaného na kolieska. Ak nemáte pór, môžete ho nahradiť zelenou cibuľkou.
Podľa chuti môžeme dosoliť. Premiešame a zložíme z panvice.
Podávame s prílohou podľa chuti – zemiakmi, zemiakovou kašou, šalátom alebo zo zeleninovou zmesou a syrom.
Kuracie prsia zapečené s kyslou smotanou a syrom
Potrebujeme:
2 ks väčších kuracích pŕs
250 g kyslej smotany
200 g strúhaného syra
Sladkú papriku
Zväzok petržlenu
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a očistíme. Mäso rozdelíme na 8 menších rezňov.
Mäso ochutíme soľou, korením a osmažíme na rozpálenom oleji približne 3-4 minúty z každej strany.
Olej na ktorom sme mäso orestovali nalejeme do zapekacej misy a naň uložíme plátky mäsa.
Rezne posypeme paprikou a na vrch navrstvíme kyslú smotanu a strúhaný syr.
Vložíme do vyhriatej rúry a teplotu stiahneme na 180 stupňov. Pečieme po dobu cca 15 minút.
Hotové mäso posypeme sekanou petržlenovou vňaťou.
Rýchle kuracie kúsky
Potrebujeme:
1-2 cibule
Olej
4-5 zemiakov
Soľ, čierne korenie
Olivový olej
3 kuracie prsia
Soľ, čierne korenie
2 vajcia
200 ml sladkej smotany
Soľ, čierne korenie, provensálske bylinky, kari korenie
120 g mozzarelly
1 paradajky
Postup:
Najskôr si nakrájame cibuľu.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a uložíme cibuľu.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky.
Ochutíme soľou, korením a uložíme na cibuľu.
Pokvapkáme olivovým olejom.
Kuracie prsia nakrájame na kocky.
Ochutíme soľou a korením.
Uložíme na zemiaky.
Vajcia rozmiešame, ochutíme soľou, koreninami a zmiešame aj so smotanou.
Zmes nalejeme na kuracie prsia.
Prikryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme asi 40 minút pri teplote 200 stupňov.
Potom posypeme strúhanou mozzarellou.
Uložíme na plátky nakrájanú paradajku, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme ďalších 10-15 minút.
Môžeme podávať.
Komplet jedlo z jednej misy je pripravené.
Ľahký a rýchly šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
1 paradajku
1 uhorku
200 g kuracích pŕs
1 lyžicu sójovej omáčky
Šalát
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej
Petržlenovú vňať a najemno nasekaný kôpor
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky, osolíme okoreníme. Preložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak, sójovú omáčku a necháme marinovať 20 minút.
Kuracie kúsky krátko opražíme na rozpálenej panvici z oboch strán dozlatista.
Šalátové listy umyjeme a osušíme. Potom natrháme na kúsky a zmiešame s krájanou uhorkou a paradajkou. Napokon pridáme najemno nasekané zelené bylinky, kuracie kúsky a pokvapkáme olivovým olejom.
Môžeme podávať.
Rýchla Gyros misa
600 g kuracieho mäsa
3 lyžice olivového oleja
2 lyžičky gyros korenia
2 lyžičky soli
3 lyžičky sladkej papriky
2 lyžičky cesnakového prášku
Zemiaky:
1 kg nových zemiakov
Olej
Soľ
Šalát:
1 hlávku ľadového šalátu
2 ks paradajok
4 jarné cibuľky
1 stredne veľkú uhorku
500 ml gréckeho jogurtu
Sušenú bazalku, tymian, soľ a citrónovú šťavu
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolky a dáme uvariť do vriacej vody. Potom vyberieme, osušíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olejom. Dáme do vyhriatej rúry zapiecť na 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Kým sa pripravujú zemiaky, kuracie prsia umyjeme, nakrájame na menšie kúsky (prúžky) a zmiešame s olivovým olejom, gyros korením, soľou, paprikou a cesnakovým práškom.
Necháme niekoľko minút v páci a zatiaľ pripravíme šalát. Ľadový šalát natrháme na kúsky, pridáme krájanú paradajku, cibuľku a uhorku. Jogurt zmiešame so soľou, koreninami a citrónovou šťavou.
Nakoniec na oleji opražíme marinované kuracie kúsky. Smažíme približne 5-7 minút. Podávame mäso so zemiakmi, šalátom a dressingom.
Ako prílohu môžete zvoliť aj vyprážané hranolky, verzia so zapečenými zemiakmi je však ľahšia. Prípadne môžete gyros podávať v pšeničnej alebo kukuričnej placke a zemiaky celkom vynechať.
Kuracie prsia na pive
Potrebujeme:
750 g kuracieho mäsa
2 stredne veľké cibule
200 ml piva
2 lyžice horčice
2 lyžice medu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie psia umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Každý posypeme soľou a korením.
Na panvici zahrejeme trochu oleja a sprudka osmažíme kuracie psia z oboch strán. Potom kuracie prsia vyberieme a vyberieme z panvice. Do tej istej panvice pridáme 1-2 lyžice oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista.
V samostatnej miske zmiešame pivo, horčicu a med.
Keď je cibuľa opražená, pridáme pivnú zmes. Keď sa začne variť, pridáme kuracie mäso a krátko povaríme, kým kuracie mäso nie je celkom pripravené. Podávame so šalátom, alebo prílohou podľa vašej chuti.
Kuracie stehienka pečené so smotanovými zemiakmi
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
4 ks kuracích stehien bez kostí a kože
2 ks mrkvy
500 ml sladkej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Petržlenovú vňať nasekanú najemno
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka.
Kuracie stehná umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozpáli rastlinný olej a orestujeme stehienka. Potom pridáme strúhanú mrkvu a všetko spolu chvíľu restujeme, kým mrkva nezmäkne. Nakoniec zalejeme smotanou a všetko spolu varíme niekoľko minút. Dochutíme soľou a korením.
Uvarené zemiaky scedíme, preložíme do zapekacej misy a zalejeme smotanovo-mäsovou zmesou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút.
Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Pikantné kuracie kúsky so syrovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
1 cibuľu stredne veľkú
2 lyžice slnečnicového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Štipku chilli
Štipku sušeného zázvoru
Štipku škorice
Na omáčku:
200 ml smotany na šľahanie
200 ml mlieka
100 g taveného syra
100 g strúhaného tvrdého syra
1 lyžicu hladkej múky
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Orestujeme na oleji dozlatista. Mäso umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s koreninami a soľou.
Kuracie mäso pridáme k cibuli a sprudka opražíme, aby sa mäso zatiahlo. Potom pridáme 100 ml vody, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni, kým sa voda odparí.
Medzitým si pripravíme omáčku.
Na panvicu nalejeme mlieko a smotanu. Privedieme do varu, pridáme múku a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezačne hustnúť. Nakoniec pridáme tavený a strúhaný syr. Keď sa rozpustia, omáčka je pripravená.
Z panvice z mäsom odstránime pokrievku a varíme ešte 5 minút. Mäso podávame preliate syrovou omáčkou s prílohou podľa chuti.
Šťavnaté kuracie prsia pečené s jablkami
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 jablko
1 strúčik cesnaku
Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
70 ml mlieka
1 paradajku
1 červenú cibuľu
Sušené oregano, bazalku, prípadne iné korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Jablko umyjeme, zbavíme jadra a tiež nakrájame na kúsky (krájame na približne rovnako veľké mesiačiky).
Cibuľu nakrájame a opražíme na troche oleja. Pridáme kuracie kúsky a všetko spolu varíme na panvici približne 7 minút. Potom pridáme jablko a ešte 3 minúty varíme na panvici.
Paradajku ošúpeme, nakrájame nadrobno a zmiešame s pretlačeným cesnakom, mliekom, koreninami a soľou.
Zmes z panvice preložíme do hlbšej zapekacej misy a zalejeme paradajkovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 10 -15 minút.
Chrumkavé kuracie karbonátky
Potrebujeme:
350 g kuracích pŕs
1 krajec chleba
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 lyžička soli
Čierne korenie podľa chuti
½ lyžičky chilli vločiek
50 g strúhaného parmezánu
½ lyžičky strúhanej citrónovej kôry
1 zväzok petržlenu nakrájaný nadrobno
Postup:
Kuracie prsia nakrájame nadrobno a zmiešame s ostatnými prísadami (cesnak nakrájame nadrobno a chlieb natrháme na malé kúsky). Dôkladne premiešame, aby sa všetky prísady prepojili. Z hmoty tvarujeme guľôčky, ktoré vyprážame v rozlpálenom oleji dozlatista. Hotové karbonátky osušíme papierovým obrúskom a podávame s prílohou podľa chuti.
Ľahký krémový šalát bez majonézy
Potrebujeme:
200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
200 g sterilizovanej mrkvy
200 g sterilizovaného hrášku
1 strúčik cesnaku
100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)
200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.
Kuracie prsia v sladko-kyslej omáčke
Potrebujeme:
800 g kuracích rezňov
2 lyžice zemiakového škrobu
2 lyžice najemno nasekáneho zázvoru
300 g ananásu
Omáčka:
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu cukru
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na tenké prúžky (môžeme ochutiť trochou soli). Papriku nakrájame na prúžky a ananás nakrájame nadrobno.
V miske zmiešame všetky ingrediencie na omáčku a necháme bokom.
Kuracie mäso preložíme do misky a pridáme zemiakový škrob – premiešame, aby sa dostal na všetky kúsky.
Na panvici zahrejeme približne 2 lyžice rastlinného oleja a pridáme kuracie kúsky – opražíme dozlatista. Kuracie kúsky potom preložíme na tanier a necháme bokom.
V tej istej panvici krátko osmažíme zázvor (približne 30 sekúnd), potom pridáme papriku a za stáleho miešania smažíme asi 3 minúty tak, aby zelenina zmäkla.
Nakoniec pridáme kuracie mäso a ananás. Postupne za stáleho miešania pridáme aj omáčku a varíme 1-2 minúty.
Podávame s ryžou.
Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom a jogurtovou zálievkou
Potrebujeme:
500 g uvarených cestovín
100 g šunky nakrájanej nadrobno
1 a ½ šálky uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
1 šálku sterilizovaného hrášku
1 šálku sterilizovanej krájanej mrkve
1 a ½ šálky cheery rajčín nakrájaných na polovice
2 strúčiky cesnaku – nakrájaného nadrobno alebo pretlačeného
Zálievka:
½ šálky mlieka
1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu
Soľ
Čierne mleté korenie
Sušenú bazalku
Oregano
1 lyžičku citrónovej šťavy
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
V miske zmiešame všetky ingrediencie na šalát. V inej miske si pripravíme zálievku a to rovnako zmiešaním všetkých ingrediencií. Zálievku vmiešame do šalátu a môžeme si pochutnávať.
Vláčne kuracie lievance
Potrebujeme:
2 ks kuracích rezňov
2 menšie cibule
Soľ a korenie podľa chuti
1-2 lyžice majonézy (príp. kyslej smotany)
1 lyžicu hladkej múky
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame nadrobno. Cibuľu zmiešame s kúskami kuracieho mäsa, pridáme rozšľahané vajíčko, múku a majonézu. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.
Zmes dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s rastlinným olejom a vyprážame jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista. Z hotových lievancov odstránime servítkou prebytočný olej.
Podávame s prílohou podľa chuti – vynikajúco sa k lievancom hodí napríklad zemiaková kaša.
Kuracie muffiny s kyslou smotanou a syrom
Potrebujeme:
300 g kuracieho mäsa
1 vajce
1 lyžicu kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu zemiakového škrobu
Menšiu cibuľku
70 g strúhaného tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame mäso s vajíčkom, syrom, a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Pridáme škrob, soľ, korenie, smotanu a pretlačený cesnak. Dôkladne premiešame.
Formu na muffiny vymastíme trochou oleja a navrstvíme do nej náplň.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200-220 stupňov 20-25 minút. Podávame s obľúbenou omáčkou alebo dressingom.