Perfektný tip na predjedlo, alebo chuťovku k poháru vínka. Pripravte si jemné cesnakové pečivo pečené vo forme na muffiny, ktoré ukrýva vo vnútri chutné prekvapenie.
Potrebujeme:
240 g hladkej múky
1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžičku soli (nie kopcovitú)
2 lyžičky sušeného droždia
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
30 ml olivového oleja
125 ml teplého mlieka
Náplň:
12 tenkých prúžkov šunky alebo slaniny
Strúhaný syr
Na potretie:
1 lyžicu olivového oleja
1 lyžičku sušeného rozmarínu
1 strúčik cesnaku
1 žĺtok
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s cukrom, soľou a droždím. Pridáme teplé mlieko, olej, vajce a pomocou šľahača s metličkami na cesto vymiešame hladké cesto (miešame približne 10-15 minút).
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 až 1,5 hodiny.
Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do podlhovastého tvaru a rozdelíme na 12 kúskov.
Každý kúsok cesta rukami vyformujeme do tvaru podlhovastej placky, uložíme plátok slaniny, posypeme syrom a zrolujeme pričom nezabudneme uzavrieť okraje cesta.
Pripravíme si formu na muffiny a do, ktorú vymastéme olejom. Do každého otvoru uložíme 1 kus plneného cesta. Cesto môžeme na vrchu jemne sploštiť, vďaka čomu získame po upečení krajší tvar. Žemličky necháme odpočívať 20 minút.
Nakoniec potrieme zmesou rozšľahaného žĺtka, oleja, pretlačeného cesnaku a jemne nasekaného rozmarínu.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: gotovim-doma