Úžasný domáci závin s orechmi a makom: K tomu pár jednoduchých trikov, ktoré zvládne každý!

[mashshare]

Chystáte sa na vianoce piecť domáci závin?

Vyskúšajte tie najlepšie s orechovou a makovou plnkou, sú naozaj výborné.

S týmito radami zaručene upečiete najlepšie domáce pečivo pod slnkom.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vynikajúci domáci závin podľa receptu z youtube.

Potrebujeme:

0,5 kg hladkej múky

45 dg kryštálového cukru

1 ČL soli

4 vajcia

25 dg margarínu alebo masla

2 dcl mlieka

1 lyžička sušeného alebo 2 dg čerstvého droždia

30 dg mletého maku

30 dg mletých vlašských orechov

1 ČL sušenej citrónovej kôry alebo 1/2 čerstvej citrónovej kôry

1/2 lyžičky pomarančovej kôry

hrsť hrozienok

hrsť kandizovaného ovocia

Postup:

Do misky s múkou pridáme cukor.

Pridáme aj dve celé vajcia, droždie, soľ a nastrúhame maslo.

Potom nalejeme mlieko.

Všetko spolu rozšľaháme, kým nám nevznikne cesto.

 

 

Cesto prekryjeme fóliou a dáme na pol hodiny do chladničky.

Pripravíme si jednu misku s pomletými orechmi.

Druhú misku s makom a do každej pridáme cukor.

 

 

Do misky s makom nasypeme sušené hrozienka a do misky s orechmi nasypeme kandizované ovocie.

Do zmesi s orechmi nasypeme sušenú (alebo nastrúhanú) citrónovú kôru a do zmesi s orechmi nastrúhame kôru z polovice chemicky neošetreného pomaranča.

 

 

Zmesi zalejeme horúcou vodou a poriadne premiešame.

Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.

Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkáme na pomúčenej silikónovej podložke a stenčíme okraje.

 

 

Na cesto natrieme studenú plnku, tenké hrany zahneme dovnútra, aby sa nám nevysypal obsah a cesto zrolujeme.

Obidve rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Cesto potrieme rozšľahanými žĺtkami a necháme ho odstáť 30 minút.

Potom potrieme bielkami a necháme odstáť 15 minút.

Do cesta napicháme dierky, aby menej praskalo a dáme piecť na 30-40 minút pri teplote 180°C.

Necháme vychladnúť a môžeme servírovať

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixaby
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes