Chystáte sa na vianoce piecť domáci závin?
Vyskúšajte tie najlepšie s orechovou a makovou plnkou, sú naozaj výborné.
S týmito radami zaručene upečiete najlepšie domáce pečivo pod slnkom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vynikajúci domáci závin podľa receptu z youtube.
Potrebujeme:
0,5 kg hladkej múky
45 dg kryštálového cukru
1 ČL soli
4 vajcia
25 dg margarínu alebo masla
2 dcl mlieka
1 lyžička sušeného alebo 2 dg čerstvého droždia
30 dg mletého maku
30 dg mletých vlašských orechov
1 ČL sušenej citrónovej kôry alebo 1/2 čerstvej citrónovej kôry
1/2 lyžičky pomarančovej kôry
hrsť hrozienok
hrsť kandizovaného ovocia
Postup:
Do misky s múkou pridáme cukor.
Pridáme aj dve celé vajcia, droždie, soľ a nastrúhame maslo.
Potom nalejeme mlieko.
Všetko spolu rozšľaháme, kým nám nevznikne cesto.
Cesto prekryjeme fóliou a dáme na pol hodiny do chladničky.
Pripravíme si jednu misku s pomletými orechmi.
Druhú misku s makom a do každej pridáme cukor.
Do misky s makom nasypeme sušené hrozienka a do misky s orechmi nasypeme kandizované ovocie.
Do zmesi s orechmi nasypeme sušenú (alebo nastrúhanú) citrónovú kôru a do zmesi s orechmi nastrúhame kôru z polovice chemicky neošetreného pomaranča.
Zmesi zalejeme horúcou vodou a poriadne premiešame.
Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.
Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkáme na pomúčenej silikónovej podložke a stenčíme okraje.
Na cesto natrieme studenú plnku, tenké hrany zahneme dovnútra, aby sa nám nevysypal obsah a cesto zrolujeme.
Obidve rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Cesto potrieme rozšľahanými žĺtkami a necháme ho odstáť 30 minút.
Potom potrieme bielkami a necháme odstáť 15 minút.
Do cesta napicháme dierky, aby menej praskalo a dáme piecť na 30-40 minút pri teplote 180°C.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať
Dobrú chuť!
Video návod: