Fantastické šaláty, ktoré pomôžu každému, kto chce schudnúť. Z tejto ponuky si vyberie naozaj každý. Sú výborné, sýte a rýchlo pripravené!
Mačingovej šalát na chudnutie
Potrebujeme:
2 ks uvarenej cvikly
2 väčšie mrkvy
2 strúčiky cesnaku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
mrazený hrášok
soľ a čerstvé mleté korenie
olivový olej
citrónová šťava
cottage cheese /mozzarellu
Postup:
Cviklu nakrájame spolu s mrkvou na kúsky, ako vám to vyhovuje. Hrášok umyjeme pod teplou vodou, aby sa nám rozmrazil. Do panvice si dáme olivový olej a nakrájanú zeleninu. Dusíme ju asi 10 minút, aby bola mrkva stále trochu chrumkavá, ale hrášok už uvarený (nie však rozvarený)!
Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a osolíme, okoreníme. Šalát sa dá jesť studený aj teplý, cottage cheese, mozzarelu alebo nastrúhaný diétny syr pridávame až keď je na tanieri. Premiešame a môžeme podávať.
Šalát z mladej kapusty – na chudnutie a pre zdravie
Potrebujeme:
1 menšia biela kapusta – mladá
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca
Postup:
Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.
Rýchly šalát s kuracím mäsom a kapustou
Zloženie:
kuracie prsia (prsia) 100 g
biela kapusta 150 g
uhorka 1 ks
jogurt s nízkym obsahom tuku
Príprava:
Kapusta sa nakrája nadrobno.
Uvaríme kuracie prsia a následne jemne nakrájame na malé kocky.
Uhorka sa tiež nakrája na kocky.
Zmiešame všetky zložky šalátu a ochutíme, nakoniec zmiešame aj s jogurtom.
Výborný šalát pre zdravé črevá a dobré trávenie
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Kapustový šalát s repu na chudnutie a dávku vitamínov
Potrebujeme:
100 g hlávkovej kapusty
1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)
1 mrkvu
1 jablko
citrónovú šťavu
(bylinky a koreniny podľa chuti)
– aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.
Postup:
Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.
Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.
Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.
Ľahký šalát na obed aj večeru
Zloženie:
rajčiny 1 ks
uhorka 1 ks
kuracie prsia 200 gr
sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička
šalátové listy
cesnak 1 strúčik
soľ, korenie podľa chuti
olivový olej podľa chuti
Príprava:
Pripravte potrebné zložky.
Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.
Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.
Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.
Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.
Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.
Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame a podávame na stôl.
Výborný šalát z krabích tyčiniek
Potrebujeme:
240 g krabích tyčiniek
380 g sterilizovanej kukurice
300 g čerstvých uhoriek
200 g čínskej kapusty
Na zálievku:
1 biely jogurt
1 lyžicu olivového oleja
1 lyžicu citrónovej šťavy
Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)
1 lyžičku morskej soli
Štipku čierneho mletého korenia
Postup:
Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.
Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.
Mrkvový šalát na chudnutie
Potrebujeme:
2 veľké póry
3 mrkva
2 jablká
3 lyžice olivového oleja
štipku soli
2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu
2 lyžice prírodného jogurtu
1 lyžička medu alebo hnedého cukru
Postup:
Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte v chladničke.
Ľahký šalát z čínskej kapusty
Potrebujeme:
1 menšiu čínsku kapustu
250 g cherry paradajok
50-60 g syra s nižším obsahom tuku
1 ks kuracích pŕs
2 krajce chleba (ideálne celozrnného)
Na zálievku:
3 lyžice gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno
1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Šťavu z citróna
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.
Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.
Perfektný obed: Ľahký kurací šalát s medovo-horčicovou zálievkou
Ľahká večera, ktorá vás zasýti a môžete si ho dopriať bez výčitiek svedomia. Lahodné kuracie mäso, svieža zelenina a fantastická medovo-horčicová zálievka. Jednoducho pochúťka, na ktorú sa budete tešiť už od rána!
Potrebujeme:
2 ks kuracích pŕs
1 plechovku konzervovanej kukurice
1 plechovku konzervovanej červenej fazule
1 zelenú papriku
2 paradajky
1 strednú cibuľu
1 strúčik cesnaku
Petržlen
Korenie na kurča
Zálievka:
1/3 lyžice olivového oleja
3 lyžice octu
3 lyžice horčice
2 lyžičky medu
2 strúčiky cesnaku
½ lyžičky tymiánu
Postup:
Kuracie mäso opláchneme a vysušíme utierkou. Nakrájame na kocky a posypeme korením. Vložíme do chladničky marinovať na cca 60 minút a potom ho osmažíme domäkka.
Kukuricu a červenú fazuľku scedíme z nálevu a necháme odkvapkať, vložíme do väčšej misky. Pridáme papriku a paradajky nakrájané na väčšie kocky, pričom prebytočnú šťavu z paradajok odstránime. Do misky pridáme cibuľu nakrájanú najemno, nasekaný petržlen a prelisovaný cesnak.
Do misky so zeleninou pridáme kuracie kúsky a premiešame.
Pripravíme si zálievku: Ocot, olej, horčicu, med, tymián a drvený cesnak zmiešame v miske a necháme cca 20 minút odpočívať. Nakoniec zeleninovo-kurací šalát zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme servírovať!
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Ľahký šalát s balkánksym syrom
Potrebujeme:
150 g balkánskeho syra
1/2 červenej cibule
2 čerstvé uhorky
2 paradajky
50 g čiernych olív bez kôstky
Niekoľko listov čerstvého šalátu
½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžičky čerstvého kôpru nasekaného nadrobno (voliteľné)
1-2 lyžice olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Syr nakrájame na kocky. Zeleninu umyjeme, uhorky nakrájame na tenké kolieska a paradajku na mesiačiky (ak pracujeme so cherry paradajkami, stačí ich prekrojiť na polovicu). Cibuľu nakrájame na kolieska.
Šalát natháme rukami na menšie kúsky, preložíme na tanier a pridáme ostatnú zeleninu a olivy scené z nálevu. Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypeme kôprom. Podľa chuti pridáme soľ a korenie (kedže je syr dostatočne slaný, nie je treba pridávať veľké množstvo soli).