Receptov na domáci chlebík je veľa, ale ak vyskúšate tento podľa receptu z portálu souspark, okamžite si ho zamilujete.
Je voňavý, veľmi chutný, striedka sa nemrví a je to jeden z najjednoduchších receptov!
Potrebujeme:
600 ml teplej vody
5 PL kryštálového cukru
30 g čerstvého droždia (alebo 11 g sušeného)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
950 g hladkej múky (alebo chlebovej múky)
1 ČL soli
100 ml rastlinného oleja
Postup:
Ako prvé si dvakrát preosejeme hladkú múku.
Je to dôležité preto, aby bol chlebík jemný.
V teplej vode si rozpustíme droždie.
Primiešame cukor a pár lyžíc múky.
Premiešame, prikryjeme.
Necháme aktivovať kvások.
Zmiešame soľ a rastlinný olej, pridáme kvások, po častiach pridávame múku.
Cesto dôkladne vymiesime.
Cesto preložíme do vymastenej nádoby, prikryjeme.
Necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 3 časti.
Teraz si každé cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a každé potom zvinieme do rolky a vyformujeme do bochníka.
Okraje dobre pritlačíme.
Plech si pokryjeme papierom na pečenie a vložíme naň vedľa seba bochníky.
Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste ešte 40 minút.
Teraz ich namažeme vyšľahaným žĺtkom, ktorý zmiešame s lyžicou kyslej smotany alebo mlieka.
Pečieme pri teplote 180 °C v predhriatej rúre asi 25 minút.
Bochníky sú nadýchané, mäkké, vlhké, nedrobia sa a vydržia dlho čerstvé.
Dobrú chuť!