Žiadne chladenie, s cestom môžete pracovať hneď a je vynikajúce!
Vyskúšajte tento recept z domáceho lístkového cesta podľa receptu z youtube a budete nadšení!
Potrebujeme:
100 ml vody
3/4 ČL soli
50 g masla + 125 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g hladkej múky
1 žĺtok
cukor alebo inú posýpku na posypanie (napríklad mandle, čokoláda a pod.)
Postup:
Do misky s vodou si nasypeme soľ a miešame, kým sa soľ nerozpustí.
Do druhej misy si dáme zmäknuté maslo, nasypeme múku a spolu dobre vymiešame.
Následne zalejeme slanou vodou.
Vymiesime hladké cesto, prikryjeme ho bavlnenou utierkou.
Necháme stáť 10 minút.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý bude mať rozmery približne 30 x 25 x 0,5 cm.
Teraz celý plát cesta potrieme zmäknutým maslom.
Plát preložíme z jednej, aj z druhej strany.
Rozvaľkáme ho na dĺžku 45 cm.
Oba konce odrežeme, aby boli rovné.
Nakoniec cesto preložíme presne na tretiny.
Prikryte bavlnenou utierkou a nechajte stáť 10 minút.
Potom cesto znovu rozvaľkáme na dĺžku 45 cm.
Opäť konce zrežeme.
Zopakujeme proces a zložíme ho presne tým istým spôsobom na tretiny.
Teraz cesto rozvaľkáme na dĺžku 60 cm a šírku 15 cm.
Potom ho prerežeme na 3 rovnaké diely.
Jeden plát potom prekrojíme ešte na 4 rovnaké diely, čiže z 3 plátov cesta vám vyjde 12 kusov.
Naplníme ich ľubovoľnou plnkou, preložíme na trojuholníky.
Uložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom, posypeme cukrom.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 210 – 220 °C asi 20 – 30 minút.
Hotovo.
Šatôčky z domáceho lístkového cesta sú pripravené a môžeme ich podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: