Koreň púpavy bol po stáročia používaný ako prírodný liek na celý rad chorôb, vrátane obličkových, pečeňových a žalúdočných problémov alebo diabetu.
Koreň púpavy a jeho účinky na zdravie
Ako uvádza portál lifeberrys koreň, listy i kvety púpavy sú jedlé a vysoko výživné.
Púpava je bohatým zdrojom vitamínov A, C, D a B komplexu. Je dokonca bohatá na minerály, ako je zinok, železo , vápnik, horčík a draslík. Skvelé je, že túto bylinu možno ľahko integrovať do každodennej stravy.
Mierne horká chuť listov púpavy sa hodí do šalátov, polievok i pečených pokrmov.
Korene púpavy môžete pre zmenu zvariť ako náhradu čaju alebo kávy.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Koreň sa zberá na jeseň v septembri/októbri alebo skoro na jar.
Pomáha pri chudnutí
Koreň púpavy je veľmi prínosný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Fytochemikálie v púpave ponúkajú diuretické a laxatívne výhody, ktoré pomáhajú zvýšiť objem a frekvenciu močenia.
To pomáha zbaviť sa prebytočnej vody v tele.
Koreň púpavy potláča chuť do jedla a podporuje odbúravanie tuku a cholesterolu. Má tiež veľmi málo kalórií. Stačí piť čaj z koreňa púpavy 2 až 3 krát denne.
Môžete tiež pridávať čerstvé zelené listy púpavy do šalátov alebo polievok.
Nie je dobré používať túto rastlinu dlhodobo.
Môže tiež nepriaznivo reagovať s niektorými liekmi, preto je dobré poradiť sa pred jej používaním s lekárom.
Podporuje zdravie pečene
Koreň púpavy funguje ako silné pečeňové tonikum , a preto je považovaný za veľmi efektívne pre zdravie pečene.
Pomáha metabolizovať tuk nahromadený v pečeni a podporuje správnu funkciu pečene.
Tiež zvyšuje prietok žlče a pomáha pri detoxikácii pečene.
Štúdia z rôznych rokov ukázali, že koreň púpavy priaznivo pôsobí proti toxicite vyvolanej paracetamolom, pri prevencii a liečbe ochorení pečene spôsobených obezitou a proti alkoholom vyvolanému oxidačnému stresu.
Reguluje vysoký krvný tlak
Koreň púpavy je prirodzené diuretikum , ktoré zvyšuje močenie, a to ako množstvo, tak i frekvenciu.
Nadmerné močenie pomáha pri uvoľňovaní nadmerného sodíka bez straty draslíka.
To pomáha tiež znižovať vysoký krvný tlak .
Púpava je bohatá na vlákninu a draslík, ktoré pomáhajú pri regulácii krvného tlaku.
Vláknina v púpave je tiež užitočná pri znižovaní cholesterolu , čo tiež pomáha pri znižovaní krvného tlaku, pretože cholesterol je jedným z faktorov, ktorý zvyšuje krvný tlak.
Keď sú hladiny krvného tlaku a cholesterolu v krvi pod kontrolou, znižuje sa riziko vzniku srdcových ochorení.
Lieči močové cesty
Koreň púpavy účinne pomáha odstraňovať usadeniny toxických látok v obličkách a močových cestách .
Ako už bolo uvedené vyššie, koreň púpavy je veľmi účinným diuretikom, ktoré pomáha zvyšovať objem moču aj frekvenciu močenia.
Správny výdaj moču pomáha čistiť obličky.
Okrem toho má koreň rastliny dezinfekčné účinky, ktoré priaznivo pôsobia v močových cestách.
To zase pomáha pri znižovaní a prevencii rizika infekcie močových ciest.
Zároveň to znižuje riziko ochorenia močového mechúra.
Pomáha kontrolovať cukrovku
Púpava môže pomôcť aj diabetikom. Stimuluje tvorbu inzulínu z pankreasu, čo udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou .
Diuretické vlastnosti koreňa púpavy pomáhajú zvýšiť močenie, ktoré pomáha pri odstraňovaní prebytočného cukru z tela.
Diabetici sú tiež náchylnejší na ochorenie obličiek a pečene a koreň púpavy pomáha udržiavať zdravé aj tieto orgány.
Púpavový koreň upokojuje tráviacu sústavu
Púpavové korene, listy a kvety sú jedlé a môžu byť použité pre zlepšenie trávenia .
Táto bylina pôsobí ako mierne preháňadlo podporujúce trávenie, stimuluje chuť do jedla a vyrovnáva prirodzené a prospešné baktérie v črevách.
To môže zvýšiť uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny a žlče na podporu trávenia.
Takisto to zvyšuje tlak v žalúdku a uvoľňuje svalové zvierača medzi žalúdkom a tenkým črevom, čo pomáha pri správnom trávení potravy.
Okrem toho, vysoký obsah vlákniny zabraňuje zápche.
Pôsobí proti opuchom a zápalom
Diuretické vlastnosti púpavy pomáhajú metabolizácii nadbytočných tekutín, čo je skvelý liek proti opuchom a zápalom v tele.
Táto bylina je skvelá pri liečbe zadržiavania vody v dolných končatinách.
Koreň púpavy obsahuje draslík, ktorý pomáha vyrovnávať obsah sodíka v tele.
To na prispieva k zníženiu opuchu a zápalu v dôsledku edému alebo zadržiavanie vody. Pri boji s opuchmi vypite čaj z koreňa púpavy 2-3 krát denne. Čaj z koreňa púpavy pite tak dlho, kým opuch nezmizne.
Púpave sa vyhnite, ak máte problémy so žlčníkom.
Koreň púpavy zlepšuje zdravie kože
Koreň púpavy je bohatý na živiny podporujúce zdravie pokožky a prevenciu kožných problémov .
Mliečna biela tekutina, ktorá vyteká z púpavy, keď ju rozrežete, je pre zdravie kože veľmi prospešná.
Miazga zo stonky púpavy je veľmi zásaditej povahy. Navyše, má baktericídne, insekticídne a fungicídne vlastnosti.
Mliečna šťava z púpavy môže byť aplikovaná priamo na kožu.
Lieči svrbenie, pásový opar, ekzémy a ďalšie ochorenia kože.
Koreň púpavy má vynikajúce detoxikačné, diuretické a antioxidačné účinky, Ktoré sú účinné aj pri liečbe akné .
Zlepšuje zdravie kostí
Koreň púpavy je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pred poškodením kostí, ktoré prichádza s vekom, kedy kosti slabnú a rednú. Rastlina obsahuje vápnik, ktorý je dôležitý pre rast a pevnosť kostí.
Nedostatok vápnika je spojený so slabými kosťami.
Ak budete piť čaj z koreňa púpavy alebo jesť listy tejto byliny, môže sa ľahko vyhnúť slabým kostiam aj zubnému kazu .
Púpava obsahuje aj vitamín K, ktorý tiež hrá dôležitú úlohu v zdraví kostí.
Tento vitamín sa podieľa na mineralizáciu kostí, čo znižuje riziko zlomenín, najmä u žien po menopauze, ktoré sú ohrozené rizikom osteoporózy.
Ako ho pripraviť?
Koreň očistíme, preložíme na plech a necháme vysušiť na mieste s dostatočným prísnom čerstvého vzduchu približne 13 dní.
Korene musia byť na dotyk krehké.
Keď sú korene dostatočne usušené, preložím ich do uzatvárateľných nádob z tmavého skla. Skladujeme na suchom mieste maximálne 1 rok.
Liečivý čaj z koreňa púpavy
10 g sušeného koreňa uvaríme v 600 ml vody. Privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni približne 5 minút.
Necháme vychladnúť a pijeme počas dňa (ráno, na obed aj večer 1 šálku (200 ml).