Odkedy mám tento recept z youtube, chlieb už nekupujeme.
Postup je veľmi jednoduchý a o chvíľu už rozvoniava!
Potrebujeme:
200 ml teplého mlieka
200 ml teplej vody
1 PL sušeného droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
2 PL rastlinného oleja
600 g chlebovej alebo hladkej múky
1 vajce
Postup:
Do misy si nalejeme teplé mlieko, teplú vodu a pridáme droždie s cukrom.
Všetko dôkladne premiešame metličkou.
Potom pridáme soľ, rastlinný olej, zapracujeme múku.
Miesime najskôr v mise, potom na pomúčenej doske, kým nevznikne kompaktné cesto.
Cesto vložíme do misy, prikryjeme.
Necháme ho 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Nakysnuté cesto premiesime, aby sme z neho odstránili vzduch.
Preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 2 časti.
Jednu časť si jemne vyvaľkáme, stočíme.
Vyformujeme bochník, ktorý uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 15 – 30 minút.
Potom si do misky rozbijeme vajce, vyšľaháme ho vidličkou a potrieme ním celý povrch chleba.
Ten však ešte predtým narežeme ostrým nožom.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 25 minút.
Hotovo.
Môžeme nakrájať.
Prajeme dobrú chuť!