Najlepší recept, aký som vyskúšala.
Predtým sme slivkový lekvár celé hodiny varili v hrnci, teraz ho mám hotový za jedinú hodinu a je to úplne bez námahy!
Potrebujeme:
2 kg sliviek
500 g kr. cukru (rozdelený na dve dávky po 250 g)
2 lyžice octu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku mletej škorice
5 ks rozdrvených klinčekov
4 lyžice rumu
Postup:
Slivky umyjeme a rozpolíme – kôstky vyberieme.
Potom slivky navrstvíme do hlbšieho pekáča (aby sa doň všetky slivky vošli) a pokvapkáme octom.
Vložíme do rúry vyhriatej na 250 stupňov a pečieme 20-25 minút – počas pečenia nemiešame.
Potom vyberieme z rúry a posypeme prvou dávkou cukru.
Následne opäť vložíme do rúry na 15 minút.
Dáme piecť na ďalších 15 minút.
Vyberieme a posypeme zvyšným cukrom.
Teraz opäť vložíme na 10-15 minút do rúry.
Potom stačí už len vybrať z rúry, pokvapkať rumom a posypať koreninami.
Ponorným mixérom rozmixujeme a len naplníme do čistých pohárov na zaváranie (okraj pohárov musí ostať čistý).
Uzavrieme a otočíme hore dnom.
Zabalíme do deky, necháme celkom vychladnúť a máme hotovo!
Lekvár je fantastický do domácich buchiet a koláčov.
Rada na záver:
Niekedy sa môžu slivky po treťom pečení zdať príliš vodnaté. Vtedy vložte ešte na 15-20 minút do rúry.
Môj Tip:
Ak chcete lekvár ešte trochu vylepšiť, pridajte doň kvalitné brandy, dodá lekváru výnimočnú chuť a krásnu arómu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)