Výborné sladké slimáky k čaju, či káve podľa receptu z youtube, ktoré chutia famózne s tvarohom a hrozienkami, ale aj akoukoľvek inou plnkou podľa chuti.
Sú veľmi jemné a lahodné, pričom postup je veľmi jednoduchý!
Potrebujeme:
3 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
120 g kryštálového cukru
1/2 ČL vanilkového cukru
1 PL sušeného droždia
1 PL kryštálového cukru
1 PL hladkej múky
100 g rozpusteného masla
500 ml teplého mlieka
3 PL rastlinného oleja
1 kg hladkej múky
2 PL medu
Na plnku:
500 g tvarohu
3 vajcia
3 PL práškového cukru
1 ČL vanilkového cukru
30 g zmäknutého masla
80 – 100 g sparených hrozienok
1 PL mlieka (na potretie)
Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto.
Do misy si rozbijeme vajcia, pridáme cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme do peny.
V samostatnej miske si zmiešame sušené droždie, cukor a hladkú múku, pričom túto zmes následne zalejeme rozpusteným maslom.
Prilejeme teplé mlieko, dobre premiešame a prelejeme do misky, v ktorej sme si predtým vyšľahali vajíčka s cukrom.
Do tejto zmesi nalejeme rastlinný olej, zapracujeme prvých 500 g múky, zmiešame s medom a následne nasypeme ďalších 500 g múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré miesime asi 10 – 15 minút ručne alebo si pomôžeme kuchynským robotom, kým sa cesto neoddelí od stien misy.
Hotové cesto je veľmi nadýchané. Uložíme ho do misy, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Medzitým si pripravíme tvarohovú (alebo inú) plnku.
Do misy si vložíme tvaroh, pridáme 2 vajcia a 1 bielok (žĺtok si odložíme na záverečné potretie), cukor, vanilkový cukor a maslo. Dobre vymiešame.
Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, prekrojíme ho na dve časti a každú z nich vyvaľkáme.
Na vyvaľkaný plát rovnomerne rozotrieme plnku, môžeme navrstviť zmäknuté sparené hrozienka a zrolujeme do rolky.
Okraj zatlačíme, aby rolka dobre držala a potom ju pomocou nite nakrájame na stredne hrubé slimáky, ktoré ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť asi 10 minút.
Nakoniec si v malej miske zmiešame žĺtok s lyžicou mlieka a všetky slimáky dobre potrieme.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25 – 30 minút.
Medzitým si druhý plát cesta potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricovým cukrom, zrolujeme a pomocou nite opäť nakrájame na stredne hrubé slimáky.
Ukladáme vedľa seba, necháme podkysnúť, potom potrieme vajíčkom s mliekom a aj zvrchu posypeme škoricovým cukrom. Upečieme.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!