Sušené slivky by ste mali zaradiť do vašej každodennej stravy a konzumovať 4 – 6 kusov denne.
Pravidelnou konzumáciou tohto sladkého sušeného ovocia sa dá totiž predísť napríklad zápche, opuchu, vysokému krvnému tlaku, ba dokonca znižujú riziko zlomenín.
Vďaka portálu lekuva sa v tomto článku dočítate viac o ich pozitívnych účinkoch na zdravie!
Sušené slivky by sa mali konzumovať po celý rok, nielen na jeseň a v zime.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Výhody sušených sliviek
Hlavnou výhodou konzumácie sušených sliviek je to, že sú užitočné ako prevencia osteoporózy, kardiovaskulárnych chorôb, porúch črevnej pohyblivosti, žlčových kameňov a problémov s váhou.
Jedinečnosť sušených sliviek je v tom, že obsahujú veľa vitamínu K – takmer 50% dennej potreby v 100 g.
Okrem toho obsahujú aj bór – viac ako polovicu dennej potreby, pričom bór funguje podobne ako vitamín D na prevenciu osteoporózy.
Spolu s vitamínom K pomáha udržať vápnik v kostiach.
Slivky sú preto pre ženy užitočné v období menopauzy, keď hladina ženských pohlavných hormónov klesá a vápnik sa začína odplavovať z kostí.
Okrem toho má vitamín K pozitívny vplyv na procesy zrážania krvi a stav kardiovaskulárneho systému.
Preto, že sú sušené slivky dobrým zdrojom draslíka, pomáhajú odstraňovať prebytočnú tekutinu z tela a tým pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšovať funkciu obličiek.
V sušených slivkách je aj horčík.
Draslík a horčík sú nevyhnutné pre normálne fungovanie kardiovaskulárneho systému.
Tieto makronutrienty, ktoré sa navzájom posilňujú, majú priaznivý vplyv na stav cievnej steny – spôsobujú relaxáciu ciev a zníženie krvného tlaku.
Vysoký krvný tlak je najzávažnejším a najčastejším faktorom všetkých kardiovaskulárnych chorôb.
Preto sušené slivky možno nazvať ideálnym a cenovo dostupným prostriedkom pre zdravé srdce.
V sušenom stave obsahujú slivky 6-krát viac vlákniny ako čerstvé ovocie.
Čerstvo natrhané slivky obsahujú asi 1,5 gramu vlákniny v 100 gramov a sušené slivky 9 gramov.
Sušené slivky navyše obsahujú nielen nerozpustnú vlákninu, ale aj rozpustný pektín.
Vláknina udržuje normálnu pohyblivosť gastrointestinálneho traktu a žlčníka, čo znamená, že zabraňujú stagnácii žlče a tým pomáhajú predchádzať tvorbe zápchy.
Mimochodom, slivky obsahujú sorbitol, prírodný alkohol, ktorý má sladkú chuť a laxatívny účinok, pomáha normalizovať stolicu, čo je dôležité najmä pre starších ľudí.
Rozpustná vláknina prispieva k normalizácii metabolických procesov.
Sušené slivky odstraňujú prebytočný cholesterol a glukózu, preto majú priaznivý vplyv na metabolizmus uhľohydrátov a tukov vo všeobecnosti.
Vzhľadom na to, že sušené slivky obsahujú veľa vlákniny a odstraňujú tekutiny z tela, sú často zaradené do stravy na zníženie nadváhy.
Sušené slivky majú vo všeobecnosti zo všetkých sušených plodov najnižší glykemický index. Ich konzumácia preto nevedie k rýchlemu vzostupu krvného cukru a má menší vplyv na ďalší rozvoj cukrovky a obezity.
Napriek tomu sušené slivky obsahujú 6-krát viac cukru ako čerstvé slivky.
To znamená, že obsah kalórii v nich sa tiež zvýši 6-krát.
Preto sa odporúča konzumovať nie viac ako 4-6 sušených sliviek denne (asi 50 g), vopred namočených v horúcej vode.
Je dôležité dodať, že čím menej je ovocie čistené, tým viac živín si zachová.
Keď je kôstka odstránená, kontaktom plodu so vzduchom sa stráca viac vitamínov a polyfenolov (antioxidantov).
Kôstku je preto vhodné odstrániť bezprostredne pred konzumáciou.
Príprava sušených sliviek s mliekom
Sušené slivky si nakrájame na stredne veľké kusy a namočíme ich na noc do studenej vody.
Voda sa pije a zmäknuté ovocie sa konzumuje počas dňa alebo sa môže pridať do smoothies.
Pre ešte lepší účinok a rýchlejšie pôsobenie na tráviaci trakt sa 3 alebo 4 vopred namočené slivky zalejú polovicou čajovej šálky teplého mlieka, potom ich treba precediť a nápoj vypiť.
Veľa zdravia!