Pripravte si na zimu do pohárov túto fantastickú zeleninovú omáčku podľa receptu z youtube, ktorá vám v zime uľahčí varenie!
Je výborná napríklad k mäsu, chutí skvele a neobsahuje žiadne chemické konzervanty!
Potrebujeme:
2 kg paradajok
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g cibule
bazalku, koriander, červenú mletú papriku, oregano
2 feferónky
2 hlavičky cesnaku
25 ml octu
50 ml rastlinného oleja
1 PL soli
4 – 5 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
Postup:
Paradajky si umyjeme, zalejeme vriacou vodou.
Necháme 4 minúty stáť.
Potom ich ošúpeme.
Pomelieme mlynčekom na mäso alebo rozmixujeme v mixéri.
TIP:
Aby bola omáčku hustá, voľte mäsitú odrodu paradajok.
Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji dozlatista.
Necháme ju vychladnúť.
Cesnak, petržlenovú alebo koriandrovú vňať, feferónky a vychladnutú opraženú cibuľu rozmixujeme mixérom.
Pomleté (rozmixované) paradajky dáme spolu s ostatnými prísadami na panvicu, dochutíme koreninami a bylinkami podľa chuti, osolíme a pridáme aj cukor podľa chuti.
Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 30 minút.
Bazalku si nakrájame nadrobno a pridáme ju do omáčky.
Premiešame a povaríme 10 minút.
Nalejte ocot a varte ďalších 5 minút.
Následne omáčku nalejte do suchých a sterilizovaných pohárov.
Zatvorte viečka, otočte hore dnom.
Nechajte pomaly vychladnúť.
Takto spracovanú omáčku skladujte na tmavom a chladnom mieste v pivnici alebo v špajze.
Táto omáčka je veľmi chutná, aromatická.
Jej hustotu si môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.
Ak chcete, aby bola hustejšia, varte ju dlhšie, aby sa tekutina odparila.
Je to výborná pochúťka s čerstvým pečivom, ale pridávam ju aj do omáčok.
Dobrú chuť!
Video návod: