Moja starká ju volala sovietska majonéza a recept na ňu nájdete v kuchárskych knihách zo 60. rokov.
V tejto majonéze skutočne stojí lyžica.
Je lesklá a hustá bez akýchkoľvek konzervačných látok a stabilizátorov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Je oveľa zdravšia, ako majonéza, ktorú dnes kúpite v obchode.
My ju dávame do každého zemiakového šalátu a nielen to.
Majonéza je výborná aj ako dressing k slaným dobrotám a taktiež v lete ku grilovanému mäsku.
Potrebujeme:
Slnečnicový olej 250 ml
Vajcia domáce 2 ks
Horčica 1 lyžička
Cukor 1 lyžička
Soľ 5 g
Ocot 50 ml
Postup:
Vyberte prísady z chladničky v predstihu.
Nechajte ich zohriať na izbovú teplotu.
Oddeľte bielky od žĺtkov.
Pridajte žĺtky do misy mixéra.
Dobre vyšľahajte.
Postupne, za stáleho šľahania pridajte olej.
Pridajte k žĺtkom soľ, cukor, horčicu a ocot.
Šľahajte, kým nevznikne hustá krémová emulzia.
Namiesto octu môžete použiť 1,5 lyžice citrónovej šťavy.
Majonézu môžeme hneď použiť.
Prípadne môžeme odložiť do chladničky.
Majonéza je vynikajúca aj ako základ domácich dressingov a omáčok na grilovanie.
Tiež je vynikajúca aj ako prísada do vašich obľúbených studených šalátov (nielen toho vianočného).
Ja do nej zvyknem pridáavť aj špetku pálievej papriky, je len na vás, ako si chuť vyladíte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)