Zeleninové šaláty sú o sebe veľmi zdravým a vhodným jedlo, ktoré by sme mali konzumovať pravidelne. Navyše, lichotí aj našej štíhlej línii. Teda samozrejme, pokiaľ ho „nazabijete“ poriadnou porciu majonézy, ktorá poriadne nafúkne kalorickú hodnotu. Prinášame vám 5 vynikajúcich zálievok, ktoré sú nielen veľmi chutné, ale aj omnoho zdravšie, ako majonéza.
Náhrada tatárky
Potrebujeme:
150 g bieleho jogurtu
2 lyžičky citrónovej šťavy
Zväzok čerstvého kôpru (alebo iných byliniek)
1-2 strúčiky cesnaku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Jogurt zmiešame s najemno nasekaným kôprom, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a môžeme okamžite podávať.
Ľahká majonéza do sviatočného šalátu
Potrebujeme:
1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku
1 malú cibuľku
1 zaváranú uhorku
1 lyžicu ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)
1 lyžicu uhorkového nálevu
1 lyžičku horčice
1 lyžičku polievkového korenia
Štipku soli a čierneho korenia
Postup:
Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.
Klasická zálievka s horčicou
Potrebujeme:
15-20 ml citrónovej šťavy
1/3 šálky olivového oleja
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
Horčicu (1 lyžičku alebo podľa chuti)
Soľ
Postup:
Citrónovú šťavu zmiešame so soľou a korením. Za stáleho miešania pridávame olejom a nakoniec horčicu podľa chuti. Podávame do zeleninových šalátov.
Syrová zálievka
Potrebujeme:
5 lyžíc prírodného jogurtu
3 lyžice kyslej smotany s nižším obsahom tuku
2 filety ančovičiek
50 g najemno nastrúhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku
2 lyžičky vínneho octu
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom a syrom. Pridáme pretlačený cesnak a ančovičky. Nakoniec pridáme ocot,soľ a korenie. Ančovičky môžeme rozmixovať, aby boli čo najjemnejšie. Zálievka je vhodná na cestoviny, zeleninové šaláty, alebo so slanými chuťovkami.
Omáčka do zemiakových šalátov, k mäsu a rybám
Potrebujeme:
1 lyžicu olivového oleja
2 surové žĺtky (najlepšie domáce)
3 strúčiky cesnaku
20 ml citrónovej šťavy
Soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Žĺtky vymiešame metličkou s cesnakom, soľou a korením. Pridáme citrónovú šťavu a tenkým prúdom prilievame olej. Vymiešame konzistenciu omáčky. Nezabúdajte, že všetky suroviny by sa mali spracovávať pri izbovej teplote.
Francúzska zálievka
Potrebujeme:
1 malý strúčik cesnaku
1 lyžičku dijonskej horčice
2 lyžice vínneho octu
6 lyžíc olivového oleja
Morskú soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, vínnym octom a olivovým olejom. Pridáme soľ a korenie, premiešame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom