Tento dezert z youtube je taký chutný, že ho budete chcieť pripravovať znova a znova. Piškótové cesto, lahodný krém a osviežujúce ovocie z neho robia ideálny dezert na leto!
Potrebujeme:
Na cesto:
2 vajcia
štipku soli
60 g kryštálového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
vanilkový cukor podľa chuti
+ – 70 g hladkej múky
1/3 ČL prášku do pečiva
20 ml rastlinného oleja
Na krém:
600 g kyslej smotany / bieleho jogurtu
350 g tvarohu
vanilkový cukor
150 g kryštálového cukru
130 g vody + 20 g želatíny
+ – 700 g ovocia / čerešne, ríbezle alebo iné letné ovocie
Postup:
Vajíčka na tento dezert by mali mať izbovú teplotu, preto ich včas pred prípravou vyberte.
1. Pripravíme si piškótu. Do misky si rozbijeme vajíčka, pridáme cukor, soľ a vanilkový cukor.
Začneme šľahať ručným mixérom pri nízkych otáčkach, pričom rýchlosť postupne zvyšujeme.
Šľaháme 4 – 5 minút, kým nezískame krémovú a nadýchanú penu.
2. V dvoch krokoch pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Pomalými pohybmi zdola nahor miešame špachtľou, kým sa múka úplne nezapracuje.
Na konci pridáme olej a pomalými pohybmi pokračujeme v miešaní, aby cesto ostalo vzdušné.
3. Cesto navrstvíme do formy s rozmerom 20 x 20 cm s odnímateľnou bočnou stenou, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.
Niekoľkokrát buchneme formou o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny a vložíme do rúry.
4. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 – 20 minút a počas pečenia neotvárame dvierka.
Po uplynutí času pečenia vyberieme formu z rúry a urobíme test špáradlom.
5. Necháme mierne vychladnúť.
Vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme cesto úplne vychladnúť.
6. Pripravíme si krém. Želatínu namočíme do 100 ml horúcej vody a necháme niekoľko minút napučať.
7. Do misy pridáme smotanu, tvaroh a cukor.
Ručným mixérom vyšľaháme, kým nevznikne homogénna konzistencia.
8. Ak je to žiadúce, môžeme pridať viac smotany a menej tvarohu alebo naopak.
Napučanú želatínu rozpustíme v kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre, kým sa nerozpustí.
9. Keďže sa teplota medzi želatínou a krémom líši, pridáme do želatínovej misky 2 – 3 lyžice krému a premiešame.
Získanú zmes potom pridáme do zvyšného krému.
10. Asi 150 – 200 g krému si odložíme do misky na konečné poliatie dezertu.
Zvyšok krému odložíme na nejaký čas do chladničky, potom ho vyšľaháme, aby mal homogénnu konzistenciu.
11. Pridáme vykôstkované čerešne a ríbezle, opatrne premiešame, aby ovocie ostalo celistvé.
12. Piškótové cesto vrátime do formy, okraje vystelieme tortovou fóliou a navrstvíme krém.
Dobre uhladíme a dáme do chladničky na 20 – 30 minút. Počas tejto doby by mal krém pekne stuhnúť.
13. Po 20 minútach vyberieme formu z chladničky, navrch nalejeme odložený krém a rovnomerne rozlejeme tak, že formu nakláňame do rôznych smerov.
14. Chladíme ďalších 6 hodín. Počas tejto doby bude dezert dostatočne stuhnutý.
Vyberieme ho z chladničky, odstránime okraje a prenesieme na servírovací tanier.
Pomocou noža nakrájame na rovnako veľké kúsky.
15. Dezert môžeme servírovať takto alebo ho môžeme ozdobiť napríklad šľahačkou a ovocím, prípadne lístkami mäty.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: