Existuje veľa spôsobov, ako spracovať zeleninu na zimu.
V tomto článku sa dozviete 2 spôsoby prípravy podľa návodu z youtube, vďaka ktorým si zelenina zachová skvelú chuť, aj vitamíny.
Potrebujeme:
1 kg paradajok
1 kg mrkvy
1 kg cibule
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg sladkej papriky (môže byť aj v rôznych farbách, pre krajší vzhľad)
pár koreňov petržlenu
ľubovoľnú vňať
170 g soli na 1 kg zeleniny
Postup:
Paradajkám odrežeme vršky, kde bola stopka a dáme ich do lavóra.
Zalejeme vriacou vodou, vyberieme a olúpeme.
Mrkvu si očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Tak isto si nastrúhame aj petržlen a cibuľu si nakrájame nadrobno.
Všetku papriku, aj olúpané paradajky si nakrájame na malé kocky.
Všetku zeleninu spolu s nasekanou vňaťou vložíme do väčšej misy a dobre premiešame.
Takto pripravenú zeleninu naplníme do mikroténových vrecúšok.
Vrecká sploštíme, aby sa na seba dobre ukladali a odložíme do mrazničky.
Zvyšok zeleniny, ktorá vám ostane si odvážte, aby ste vedeli prispôsobiť množstvo soli.
Pridáme teda primerané množstvo soli (170 g na 1 kg zeleniny).
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť asi 10 – 15 minút.
Pripravíme si sterilizované poháre a naplníme ich zeleninou.
Zeleninu dobre natlačíme, naplníme až povrch a zalejeme šťavou.
Šťava by mala zeleninu úplne pokryť.
Poháre uzavrieme viečkom a skladujeme v chladničke.
Prajeme dobrú chuť!
https://youtu.be/4F9doWPen6o?list=RDCMUC-gD_PVk4QgUkYIEfsZNYbA