Túto šunku som robila už počas prvej vlny na Veľkú noc a vyrábam ju aj teraz.
Celá rodina má zásobu výbornej domácej šunkovej salámy – a robím ju aj z kuracích stehienok a výborná je aj z králičieho mäsa.
Vynikajúci recept podľa pani Diany, s ktorým sa vám to určite podarí k spokojnosti celej rodiny.
Poznámka:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak chcete vynechať rýchlosoľ, samozrejme môžete a pokojne ju nahraďte obyčajnou soľou. Rýchlosoľ môže za ružovkastý nádych šunky, ak ju vynecháte, šunka bude šedivejšia, ale na chuti jej to skutočne neuberie.
Potrebujeme:
Mäso na šunku:
900 g bravčové stehno alebo kuracie, morčacie mäso
100 ml voda
1 ČL cukor práškový
20 g rýchlosoľ na mäso (môžete dať obyčajnú soľ)
Na spájanie (mäso pomleté, alebo najemno posekané):
200 g stehno bravčové
4 g rýchlosoľ (môžete dať obyčajnú soľ)
1 PL voda studená
1/2 ČL cukor práškový
Postup:
Mäso na šunku si nakájame na kocky asi 2 cm a v hrnci zmiešame s ostatnými prísadami.
Teraz miesime rukami, alebo šľahačom s nástavcami na miešanie cesta – prípadne kombinácia oboch, dôležité je, aby mäso bolo lepivé ako blato.
Teraz si pracujeme mäso, ktoré bude slúžiť na ako spojka – teda aby nám šunka pekne držala pohromade.
Takže mäso pomelieme a dobre zmiešame s ostatnými prísadami.
Obe hmoty spojíme a dobre zamiesime.
Takto vymiešanú mäsovú hmotu v hrnci prikryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na 1 deň (24 hodín).
Počas tohoto obdobia aspoň raz dobre premieste.
Potom mäsovú hmotu natlačíme do vreciek na tlačenku a dobre zaviažeme.
Ak chcete krajší tvar tak môžete celú plochu ešte pekne obviazať, čím vzniknú zárezy.
Mäso vložíme do nádoby s vodou zohriatou na 50 stupňov a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.
Varíme pri tejto teplote 1 a pol hodiny.
Potom šunku vyberieme a dáme do studenej vody, chladíme asi 20 min. Následne vrecko prepichneme.
Šunku dáme do chladničky, aby sa dobre vychaldila a takto vychladenú, dobre odležanú podávame na druhý deň.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video postup: