Ak si chcete uskladniť rôzne vňate na zimu, existuje niekoľko spôsobov.
Vďaka návodu z youtube vám v tomto článku ukážeme 4 metódy a stačí si len vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje…
1. Metóda
Pri tejto metóde si vňať udrží svoju farbu a arómu veľmi dlho.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
100 g čerstvej petržlenovej vňate
200 g čerstvého kôpru
Postup:
Ak sú stonky rastlín príliš hrubé, je lepšie ich odstrániť.
Zvyšok vňaťky nakrájajte najemno, buď jednotlivo alebo ich skombinujte.
Teraz prichádza na rad solenie, ktoré je možné urobiť dvoma spôsobmi:
Prvý spôsob je vrstvenie – Táto metóda spočíva v usporiadaní vňate do vrstiev a zasolením.
Do sterilizovaných suchých pohárov navrstvite prvú vrstvu vňate, potom vrstvu soli, dobre stlačte, pridajte ďalšiu vrstvu vňate, znova posoľte a pokračujte takto až kým nebude pohár plný.
Druhým spôsobom je zmiešanie nasekanej vňate so soľou v mise –
Množstvo soli musí byť 3-krát menšie, ako množstvo vňate, to znamená, že na 300 g nasekanej vňate potrebujete 100 g soli. Po zmiešaní vňate so soľou ju rozdeľte do sterilných nádob, dobre natlačte a pevne uzavrite vrchnákom.
Uchovávajte v chladničke.
Tento spôsob skladovania je ideálny na prípravu polievok, jedál z mäsa a rýb, aj zeleninových jedál.
2. Metóda
Toto je jedna z najobľúbenejších metód skladovania a spočíva v zmrazení vňate.
Existuje niekoľko možností, ako ju môžete mraziť.
Plastové fľaše – Pri tomto spôsobe sa naplní platová fľaša nasekanou a vysušenou vňaťou.
Potravinárska fólia – Nevýhodou je, že ak takto skladujete v mrazničke vňať príliš dlho, absorbuje cudzie pachy.
Uzatvárateľné plastové vrecúška – Jeden z najlepších spôsobov, ale aj jeden z tých drahších, nakoľko je potrebné nakúpiť si vrecúška s uzatváraním.
Plastové nádoby od smotany, krémového syra, zmrzliny a pod. môžete použiť na uskladnenie vňate, aj zeleniny.
Nevýhodou však je, že zaberajú viac miesta v mrazničke.
Jedným z najlepších spôsobov mrazenia je aj použitie vákuových vrecúšok.
Vďaka nim nestratí vňať farbu, ani chuť, nezaberajú veľa miesta a takto uskladnená vňať v neporušenom obale vydrží aj 2 roky.
3. Metóda
Pripravte si z vňate rozmixovanú omáčku alebo pastu, ktorú môžete skladovať asi 1 rok.
Potrebujeme:
0,5 kg čerstvého kôpru
10 g cukru
20 g soli
kôru z 1/2 citróna
2 ČL citrónovej šťavy
50 g cesnaku
300 ml slnečnicového oleja
Postup:
1. Kôpor si najskôr umyjeme a osušíme bavlnenou utierkou.
Nakrájame na väčšie časti a preložíme do mixéra.
Pridáme cukor, soľ, nakrájaný cesnak, citrónovú šťavu, nastrúhaný citrónovú kôru a olej. Mixujeme dohladka až kým nevznikne kompaktná pasta. Nalejeme do sterilizovaných pohárov, ale nie až povrch.
Dolejeme minimálne 1 cm vrstvu oleja. Poháre dobre uzavrieme a odložíme do chladničky.
Táto omáčka je podobná ako pesto a dokonale sa kombinuje napríklad s cestovinami, či šalátom, na zemiaky, ryby ale aj ako prísada do omáčok.
4. Metóda
Veľmi vydarená a chutná pikantná omáčka s olivami.
Potrebujeme:
300 g čerstvých zelených vňatí – kôpor, petržlen a koriander
niekoľko vetvičiek čerstvej mäty (namiesto nej môžete použiť aj bazalku, tymian alebo rozmarín)
10 g soli
10 g cukru
strúhanú kôru z 1/2 citróna
2 ČL citrónovej šťavy
35 – 40 g cesnaku
150 – 160 g zelených olív
100 – 125 ml slnečnicového oleja (alebo olivového oleja)
Postup:
1. Umyte si všetky vňate a osušte bavlnenou utierkou.
Nakrájajte na veľké kusy a preložte do mixéra. Osoľte, pridajte cukor, nakrájaný cesnak, nalejte citrónovú šťavu, pridajte nastrúhanú kôru, zelené olivy (bez kôstok).
Mixujte dohladka a ak je to potrebné, pridajte ešte trochu oleja. Nalejte ochutenú omáčku do sterilizovaných pohárov, ale opäť pridajte navrch ešte minimálne 1 cm vrstvu oleja. Zatvorte poháre a odložte do chladničky.
Táto omáčka je vhodná na cestoviny, ryžu, steaky, zemiaky ako aj na prípravu omáčok.
Prajeme dobrú chuť!