4 super spôsoby, ako si uskladniť vňate na zimu: Zachovajú si sviežu farbu, aj čerstvú chuť a príprava je veľmi jednoduchá!

[mashshare]

Ak si chcete uskladniť rôzne vňate na zimu, existuje niekoľko spôsobov.

Vďaka návodu z youtube vám v tomto článku ukážeme 4 metódy a stačí si len vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje…

 

 

1. Metóda

Pri tejto metóde si vňať udrží svoju farbu a arómu veľmi dlho.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

100 g čerstvej petržlenovej vňate

200 g čerstvého kôpru

Postup:

Ak sú stonky rastlín príliš hrubé, je lepšie ich odstrániť.

Zvyšok vňaťky nakrájajte najemno, buď jednotlivo alebo ich skombinujte.

Teraz prichádza na rad solenie, ktoré je možné urobiť dvoma spôsobmi:

Prvý spôsob je vrstvenie – Táto metóda spočíva v usporiadaní vňate do vrstiev a zasolením.

Do sterilizovaných suchých pohárov navrstvite prvú vrstvu vňate, potom vrstvu soli, dobre stlačte, pridajte ďalšiu vrstvu vňate, znova posoľte a pokračujte takto až kým nebude pohár plný.

Druhým spôsobom je zmiešanie nasekanej vňate so soľou v mise

Množstvo soli musí byť 3-krát menšie, ako množstvo vňate, to znamená, že na 300 g nasekanej vňate potrebujete 100 g soli. Po zmiešaní vňate so soľou ju rozdeľte do sterilných nádob, dobre natlačte a pevne uzavrite vrchnákom.

Uchovávajte v chladničke.

Tento spôsob skladovania je ideálny na prípravu polievok, jedál z mäsa a rýb, aj zeleninových jedál.

 

 

2. Metóda

Toto je jedna z najobľúbenejších metód skladovania a spočíva v zmrazení vňate.

Existuje niekoľko možností, ako ju môžete mraziť.

Plastové fľaše – Pri tomto spôsobe sa naplní platová fľaša nasekanou a vysušenou vňaťou.

 

 

Potravinárska fólia – Nevýhodou je, že ak takto skladujete v mrazničke vňať príliš dlho, absorbuje cudzie pachy.

 

 

Uzatvárateľné plastové vrecúška – Jeden z najlepších spôsobov, ale aj jeden z tých drahších, nakoľko je potrebné nakúpiť si vrecúška s uzatváraním.

 

 

Plastové nádoby od smotany, krémového syra, zmrzliny a pod. môžete použiť na uskladnenie vňate, aj zeleniny.

Nevýhodou však je, že zaberajú viac miesta v mrazničke. 

 

 

Jedným z najlepších spôsobov mrazenia je aj použitie vákuových vrecúšok.

Vďaka nim nestratí vňať farbu, ani chuť, nezaberajú veľa miesta a takto uskladnená vňať v neporušenom obale vydrží aj 2 roky.

 

 

 

 

 

3. Metóda

Pripravte si z vňate rozmixovanú omáčku alebo pastu, ktorú môžete skladovať asi 1 rok.

 

 

Potrebujeme:

0,5 kg čerstvého kôpru

10 g cukru

20 g soli

kôru z 1/2 citróna

2 ČL citrónovej šťavy

50 g cesnaku

300 ml slnečnicového oleja

Postup:

1. Kôpor si najskôr umyjeme a osušíme bavlnenou utierkou.

Nakrájame na väčšie časti a preložíme do mixéra.

Pridáme cukor, soľ, nakrájaný cesnak, citrónovú šťavu, nastrúhaný citrónovú kôru a olej. Mixujeme dohladka až kým nevznikne kompaktná pasta. Nalejeme do sterilizovaných pohárov, ale nie až povrch.

Dolejeme minimálne 1 cm vrstvu oleja. Poháre dobre uzavrieme a odložíme do chladničky.

Táto omáčka je podobná ako pesto a dokonale sa kombinuje napríklad s cestovinami, či šalátom, na zemiaky, ryby ale aj ako prísada do omáčok.

4. Metóda

Veľmi vydarená a chutná pikantná omáčka s olivami.

Potrebujeme:

300 g čerstvých zelených vňatí – kôpor, petržlen a koriander

niekoľko vetvičiek čerstvej mäty (namiesto nej môžete použiť aj bazalku, tymian alebo rozmarín)

10 g soli

10 g cukru

strúhanú kôru z 1/2 citróna

2 ČL citrónovej šťavy

35 – 40 g cesnaku

150 – 160 g zelených olív

100 – 125 ml slnečnicového oleja (alebo olivového oleja)

Postup:

1. Umyte si všetky vňate a osušte bavlnenou utierkou.

Nakrájajte na veľké kusy a preložte do mixéra. Osoľte, pridajte cukor, nakrájaný cesnak, nalejte citrónovú šťavu, pridajte nastrúhanú kôru, zelené olivy (bez kôstok).

Mixujte dohladka a ak je to potrebné, pridajte ešte trochu oleja. Nalejte ochutenú omáčku do sterilizovaných pohárov, ale opäť pridajte navrch ešte minimálne 1 cm vrstvu oleja. Zatvorte poháre a odložte do chladničky.

Táto omáčka je vhodná na cestoviny, ryžu, steaky, zemiaky ako aj na prípravu omáčok.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes