Vynikajúci domáci džem, ktorý robím každý jeden rok, je vynikajúci, bez chémie a vydrží celý rok.
Samozrejme, pokiaľ sa rýchlo nezje. :-)
Potrebujeme:
4 kg jahody
2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)
2 lyžičky kyseliny citrónovej (môžete nahradiť citrónovou šťavou!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2-3 lyžice rumu
Postup:
Jahody si dobre umyjeme a očistíme.
Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.
Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.
Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).
Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom prevaríme dvakrát.
Vždy varíme po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.
Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.
Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.
Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň.
Za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.
Ku koncu pridáme do zmesi aj rum a necháme prevariť,
Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.
Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka V.