Výhody cesnaku sú známe už dávno: je bohatý na vitamíny a obsahuje množstvo prospešných látok. Začiatkom leta vytvára cesnak voňavú zelenú vňať, ktorú je potrebné odstrániť, pretože brzdí vývoj hlavičiek.
V skutočnosti len málokto vie, že cesnakové klíčky sú jedlé a ešte zdravšie, ako hlavičky.
Tento cenný dar prírody často končí v koši alebo komposte, čo je obrovská škoda.
Namiesto toho postupujte podľa tohto návodu z portálu napadovy.blog a uložte si túto zásobu zdravia na zimu!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na zber výhonkov sú vhodné iba tie, ktoré majú špirálovitý tvar a ešte nekvitli.
Vyberajte tie mladé, ktoré majú sýtozelenú farbu.
Rovné výhonky sú už príliš suché a tvrdé.
Potrebujeme:
1 kg mladých výhonkov
1 l vody
2 PL cukru
soľ podľa chutibobko
2 PL jablčného octu
kôprovú vňať
celé korenie
bobkový list
Postup:
1. Ako prvé si sterilizujeme poháre, aj viečka.
2. Výhonky cesnaku si umyjeme, odrežeme spodné svetlejšiu časť a varíme v osolenej vode asi 2 – 3 minúty.
3. Precedíme cez sitko a čo najtesnejšie ich natlačíme do pohárov.
4. Pripravíme si nálev.
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, soľ, ocot, bobkový list, kôpor, celé korenie a privedieme do varu.
5. Nálev nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na tmavé chladné miesto.
V zime konzumujeme podľa chuti a potreby.
Takto pripravené výhonky môžete použiť napríklad do omelety, pod mäso a pod.
Cesnakové výhonky môžete aj mraziť, pričom v tomto stave si uchovajú farbu, vitamíny, aj chuť.
Pesto zo zelených výhonkov!
Zelené výhonky z cesnaku sa zbierajú v máji a júni. My z nich pripravujeme skvelé domáce pesto/pastu, ktorú používame do omáčok, k mäsu alebo len tak, na hrianky. Jej využitie je univerzálne od prípravy grilovanej zeleniny až po doplnok k pečivu. Jej príprava je rýchla a skutočne jednoduchá!
Potrebujeme:
500 g cesnakových výhonkov
1,5 lyžice soli
1,5 lyžice rastlinného oleja
Postup:
Z výhonkov ošúpeme vrchnú tvrdú a suchú vrstvu, umyjeme ich a necháme uschnúť.
Potom vložíme do mixéra spolu so soľou, olejom a rozmixujeme na jemnú pastu.
Pastu preložíme do uzatvárateľných sterilizovaných nádob.
Skladujeme v chladničke a používame do omáčok, k mäsu, do cestovín alebo iných receptov.
Využitie tejto pasty je skutočne takmer univerzálne. Tiež ju môžete zmiešať s maslom a používať ako chutnú nátierku. Je to len na vás!
Prajeme dobrú chuť!