Tento rýchly a jednoduchý recept na domáce žemle podľa postupu z youtube sa zíde každej gazdinke. Netreba ani zapínať rúru, len zamiesite, necháte nakysnúť a na panvici sú raz dva hotové.
Prekvapí vás, aké sú jemné a nafúknuté!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky (3 šálky + 2 PL)
štipku soli
3 PL oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 PL instantného droždia
300 ml vlažného mlieka (1 šálku + 1/4 šálky)
Postup:
Do misy si nasypeme múku, pridáme štipku soli, premiešame a v strede urobíme jamku.
Do tej nalejeme olej, pridáme sušené droždie a zalejeme vlažným mliekom.
Vymiešame, potom preložíme na pracovnú dosku a vypracujeme hladké cesto.
Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm.
Potom z neho vykrajujeme okrúhlou vykrajovačkou 16 rovnakých kruhov.
Panvicu rozhorúčime nasucho, chvíľu ju trieme kúskom cesta a potom začneme opekať pod pokrievkou žemle z každej strany po 4 minúty na miernom ohni.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: