Vynikajúce domáce pečivo s bohatou náplňou. Neváhajte vyskúšať rôzne verzie, podľa vašich chutí a preferencií.
Potrebujeme:
800 g hladkej múky
50 g čerstvého droždia
1 lyžicu cukru
500 ml mlieka
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml oleja
Náplň:
Šunku nakrájanú na drobné kocky
2 ks červenej cibuľky
1 konzervu kukurice
Strúhaný syr podľa chuti (cca 150 g)
2 strúčiky cesnaku
Kyslú smotanu
Slaninu (podľa chuti)
Na potretie:
2 lyžice kyslej smotany
1 žĺtok
Sezamové semienka
Postup:
Do 250 ml teplého mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. V inej miske zmiešame múku so soľou, pridáme kvások, olej a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozdelíme na polovicu. Jednu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske. Smotanu zmiešame s pretlašeným cesnakom a ½ zmesi natrieme na cesto. Posypeme kúskami šunky, nakrájanou cibuľkou, kukuricou, syrou, slanikou, prípadne ďalšími prísadami. Potom cesto pevne zrolujeme, potrieme zmesou smotany, vajíčka a nakrájame na trojuholníky. Nakoniec posypeme sezamovými semienkami.
Rovnako postupujeme aj v prípade druhej časti cesta. Trojuholníky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme, kým trojuholníky nie sú na povrchu zlatisté.
zdroj: receptneked