Aj u vás už začínajú kvitnúť bazové kvety? Ich vôňa je jedným z najkrajších symbolov jari. Bazové kvety sa sú plné vitamínov a živín a najčastejšie sa používajú na prípravu limonád či sirupov.
Málokto ale vie, že bazové kríky podľa poučného videa youtube ukrývajú ešte väčšie bohatstvo, ako tieto biele kvety.
Ak ich neodtrhnete, ale počkáte 3 mesiace, v auguste alebo septembri budete môcť zberať plody bazy čiernej. Kvety sa postupne menia na zelené bobuľky a tie koncom leta dozrievajú.
Plody bazy čiernej sú nesmierne cenné.
Tieto bobule by sa vždy mali konzumovať tepelne upravené, pretože v surovom stave môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti. Tepelne upravené bobuľky sú súčasťou viacerých ľudových liekov.
Hippokrates ich napríklad považoval za čierny zázrak pre zdravie a jeden z najlepších liekov na pálenie záhy.
Mnoho štúdií potvrdilo, že černice obsahujú veľa liečivých látok. Obsahujú polyfenoly, flavonoidy, vitamíny a minerály, ktoré spoločne bojujú najmä proti vírusovým infekciám.
Výskum potvrdil najmä účinok bazy čiernej na chrípku a proti horúčke. Tiež ide o skvelého bojovníka proti vírusom.
Predpokladá sa, že látky obsiahnuté v plodoch bazy zabraňujú vírusom vstúpiť do bunky a následne zabraňujú jeho šíreniu v organizme.
Aj preto sa tieto látky používajú ako súčasť mnohých bežne používaných liekov.
Šťava z plodov čiernej bazy
Keď sú plody dostatočne dozreté, oberte ich – len bobule bez stopiek. Na strome pripomínajú zmenšené hrozno.
Na 1 kg bobuliek pridajte 750 g kr. cukru. Prikryte a nechajte stáť 24 hodín.
Potom preložte na plameň a varte, kým sa bobule s cukrom úplne rozvaria. Keď je sirup dostatočne rozvarený, sceďte ho cez sito.
Opäť vrátime na plameň a privedieme do varu. Potom odložíme do sterilizovaných fliaš. Denne vypite jeden pohár.
Prajeme vám veľa zdravia!:-)
Video:
https://youtu.be/vgp-VNFd9pI