Tvaroh je jedna z tých surovín, ktoré máme doma takmer všetci. Napokon, tvarohové dezerty a jedlá, ktoré túto ingredienciu obsahujú, patria medzi najobľúbenejšie. Prinášame vám 7 tipov na vynikajúce pochúťky z tvarohu na sladko aj na slano. Skvele sa hodia napríklad ako nedeľné pohostenie pre vaše návštevy, ich príprava je totiž skutočne jednoduchá! :-)
Mäkučký tvarohový bochník s bielou čokoládou
Vynikajúci dezert, ktorý milujú deti, ale určite si získa aj dospelákov. Táto dobrota je jednoduchá na prípravu a ulahodí každému maškrtníkovi.
Potrebujeme:
250 g nízkotučného tvarohu
3 lyžice kyslej smotany 15%
2 lyžice krupice
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajíčko
100 ml mlieka
2 lyžice kryštálového cukru
50 g bielej čokolády
Postup:
Do teplého mlieka nasypeme krupicu a necháme napučať. Medzitým zmiešame v miske tvaroh, smtoanu, vajce, cukor a čokoládu nalámanú na malé kúsky.
Napučanú krupicu spolu s mliekom nakoniec vmiešame do cesta.
Cesto navrstvíme do formy vystlanej maslom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Dezert môžeme pripraviť aj v pomalom hrnci – režim pečenie na 35 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť vo forme a môžeme podávať. Dezert chutí vynikajúco, ak ho polejte trochou kondenzovaného mlieka.
Tvarohové guľôčky na slano
Ak hľadáte tip na chutné a originálne slané pohostenie, tento recept je tým pravým. Vykúzlite ich z varihu, syra a voňavého cesnaku. Sú veľmi chutné a navyše aj krásne vyzerajú.
Potrebujeme:
400 g plnotučného tvarohu
3 strúčiky cesnaku
100 g taveného syra
Majonézu alebo kyslú smotanu – pridávame podľa konzistencie hmoty tak, aby sa dali jednoducho tvarohovať guľôčky
Soľ podľa chuti
Na obaľovanie:
sezamové semienka
Najemno nasekané bylinky
Parmezán
Postup:
Tvaroh zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou, taveným syrom a majonézou. Vypracujeme hmotu, z ktorej sa dajú dobre formovať guľôčky. Formujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a obaľujeme ich v ľubovoľnom obale – semienka, syr, bylinky.
Uložíme na tanier alebo misu a vložíme na niekoľko minút vychladiť.
Tvarohový dezert s čokoládou lepší ako zmrzlina
Tento dezert pripravujeme pre svoje deti v lete – ako osviežujúcu pochúťku namiesto zmrzliny, ale aj vždy vtedy, keď potrebujem rýchlu pochúťku napríklad pre návštevu. Je to skutočne pochúťka!
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
30 g masla
2 lyžice práškového cukru
12 g vanilkového cukru
Postup:
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Menšiu formu na pečenie, alebo formičky na muffiny pomocou štetca natrieme rozpustenou čokoládou. Formu vložíme na 5 minút do mrazničky.
Tvaroh zmeišame s cukrom, vanilkovým cukrom a zmäknutým maslom.
Na stuhnutú čokoládu navrstvíme tvarohový krém a na vrch navrstvíme zvyšnú čokoládovú polevu.
Vložíme do mrazničky a podávame, keď čokoláda celkom stuhne.
Tvarohovo-banánová pochúťka
Lahodný koláčik s jednoduchou prípravou a skvelou chuťou. Oslaďte si popoludnie vynikajúcim dezertom plným tvarohu, smotany a sladučkých banánov.
Potrebujeme:
3 banány
300 g jemného tvarohu
100 g trstinového cukru
Štipku soli
3 lyžice hladkej múky
3 vajcia
160 g kyslej smotany
Postup:
Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a spolu s tvarohom rozmixujeme na jemné pyré. Postupne do hmoty pridávame ostatné ingrediencie a všetko spolu rozmixujeme na hladkú hmotu.
Hmotu nalejeme do vymastenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre približne 60 minút pri teplote 150 stupňov.
Po upečení necháme vychladnúť a cez noc uložíme do chladničky. Podávame s kolieskami banánov a karamelovou polevou.
Lenivá tvarohová torta
Táto pochúťka už skutočne nemôže mať výstižnejší názov. Lenivá znamená, že ju pripravíte s minimálnou námahou za niekoľko minúť. Navyše chutí vynikajúco a určite ju ocenia aj vaši hostia.
Potrebujeme:
250 g tvarohu – 1 kocku
250 g maslových sušienok
5 lyžíc kondezovaného mlieka
100 g čokolády
3 banány
Mlieko na namáčanie
Postup:
Kondenzované mlieko vyšľaháme s tvarohom dohladka. Sušienky na niekoľko sekúnd namočíme do mlieka a uložíme na pripravenú tácku.
Na sušienky navrstvíme časť krému a uložíme kolieska banánov. Pokračujeme ďalšou vrstvou sušienok, krému a banánov. Takto vrstvíme, kým neminieme všetky prísady. Vrch a okraje torty potrieme tvarohovým krémom a posypeme strúhanou čokoládou. Vložíme na 1 hodinu do chladničky a môžeme podávať.
Tvarohová nátierka s cibuľkou
a známi si ju nevedia vynachváliť. Navyše je jej príprava veľmi jednoduchá, takže si na nej môžete pochutnať už o niekoľko minút.
Potrebujeme:
Tvaroh
Trošku masla
Sladkú papriku mletú
Soľ
Jarnú cibuľku
Čierne korenie mleté
Postup:
Tvaroh s maslom rozmiešame dohladka a pridáme nasekanú jarnú cibuľku s vňaťou. Dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou (tá dodá nátierke červenkastú farbu).
Podávame s čerstvým pečivom.
Nepečená tvarohovo-banánová roláda
Delikátny dezert s jemnou chuťou tvarohu, čokolády a sladkého banánu. Pripravíte ho za niekoľko minút a namiesto zdĺhavého pečenia ho stačí na chvíľku vložiť do chladničky. Oslaďte si pondelkové popoludnie skvelou chuťou, ktorá vás príjemne naladí na celý týždeň.
Potrebujeme:
200 g tvarohu
110 g horkej čokolády
200 g tortových oplátok (môžeme použiť oplátky ľubovolného tvaru aj veľkosti, prípadne aj obyčajné piškóty)
60 g masla izbovej teploty
2 zrelé banány
Postup:
Oplátky rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme najemno. V miske potom rozmixované oblátky vmiešame do tvarohu.
Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli (cca 20 g čokolády odložíme bokom na posypanie rolád). Rozpustenú čokoládu vmiešame do tvarohovej zmesi a podľa potreby môžeme osladiť medom.
Na pracovnej doske si pripravíme potravinársku fóliu (príp. alobal), na ktorý rozotrieme polovicu tvarohovo-čokoládovej zmesi. Na zmes vložíme olúpaný banán, pomocou fólie banán zabalíme do zmesi a poriadne stiahneme. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým banánom. Obe roládky dáme do chladničky minimálne na 20 minút.
Keď je roláda dostatočne stuhnutá, vyberieme ju s chladničky a posypeme zvyšnou čokoládou nastrúhanou na hoblinky.
Servírujeme nakrájané na menšie plátky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)