Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.
U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.
Recept mám od svojej babky, ktorá túto čalamádu vyskúšala pred pár rokmi a keď sme ju ochutnali, okamžite sme od nej pýtali recept.
Táto čalámada je naozaj tá najlepšia, chutí ako šalát a zbožňujú ju aj tí, ktorí inak čalamádu nemusia.
Potrebujeme:
2,5 kg hlávkovej kapusty
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg papriky (ja som dala farebnú)
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Voliteľné:
Uhorka
Pálivá paprika
Postup:
Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.
Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka.
Deko preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte), premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.
Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.
Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.
Nemusíte sterilizovať.
Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.
Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.
Najchutnejšia príloha k nedeľnému rezňu a šalátu. U nás sa ale táto čalamáda vyjedá aj rovno z pohára.
Prajeme vám dobrú chuť! :)