Púpava je žltý zázrak, ktorý nám príroda ponúka každú jar. Je vynikajúcim prostriedkom na detoxikáciu pečene a očistu krvi, preto neváhajte a využite jej liečivú silu. Pripravte si čaj, sirup, šalát alebo tinktúru podľa týchto receptov zo stránky lataifas.
Surové stonky
Rakúska bylinkárka a autorka Maria Treben má na konte niekoľko diel, v ktorých sa zaoberá prírodnou liečbou.
Podľa jej odporúčaní by mali ľudia s hepatitídou konzumovať denne 5 – 6 čerstvých púpavových stoniek denne a ľudia trpiaci cukrovkou 10.
Odporúča aj 2 týždennú kúru pre ľudí, ktorí sú chorľaví, unavení a majú sklony k depresii. Počas tejto doby by mali čerstvú púpavu konzumovať denne.
Púpavové stonky tiež pomáhajú pri ekzémoch, vyrážkach, stimulujú tvorbu žalúdočných štiav, rozpúšťajú žlčníkové kamene a liečia metabolické poruchy.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3-4 týždňová kúra dokáže pomôcť aj pri artritíde, reumatizme, zápaloch lymfatických uzlín, žltačke a poruchách sleziny.
Stonky sa zbierajú počas kvitnutia, treba ich dôkladne umyť a pomaly žuť. Majú horkastú chuť.
Surové korene púpavy
Korene púpavy sa môžu jest surové, aj sušené a dá sa z nich pripraviť aj čaj.
Majú močopudné účinky, stimulujú trávenie a pomáhajú riediť krv.
Púpavový čaj
Vložte do hrnčeka 2 lyžičky sušenej púpavy, zalejte 250 ml horúcej vody a lúhujte 10 – 15 minút.
Pite 2 – 3 čaje denne po jedle. Ak sa vám zdá príliš horký, môžete ho osladiť medom.
Púpavový čaj môžete piť po dobu 4 až 6 týždňov.
Pomáha vylučovať toxíny z tela, čistí krv, lieči aterosklerózu, pomáha pri reumatizme, dne, chorobe močových ciest, kŕčových žilách a vredoch.
Odvar z púpavy
Pripravuje sa z 30 – 50 g koreňov a zelených častí púpavy.
Namočte ich do 1 litra studenej vody na noc (aspoň na 8 hodín) a potom varte 10 minút.
Odstavte z ohňa, prikryte pokrievkou a lúhujte asi 4 hodiny. Preceďte, vypite 1 šálku 30 minút pred raňajkami a 1 šálku 1 hodinu po raňajkách. Môžete osladiť medom.
Tento liek pomáha pri ťažkostiach s trávením a pri zlyhaní pečene.
Púpavový med
Do hrnca nalejte liter vody a dajte na sporák.
Keď začne vrieť, pridajte 300 g púpavových kvetov, povarte, odstavte z ohňa a nechajte pod pokrievkou lúhovať cez noc. Na druhý deň sceďte a vyžmýkajte kvety.
Pridajte 1 kg hnedého cukru, šťavu z 1/2 citróna. Nechajte variť na miernom ohni, aby sa kvapalina odparovala, ale nezničili sa cenné vitamíny. Keď vznikne konzistencia podobná medu, odstavte a nechajte vychladnúť.
Ak je príliš riedky, treba ho ešte povariť, kým nezhustne.
Môžete ho konzumovať podobne ako med, napríklad na chlebe, pridávať do čaju alebo do dezertov.
Pomáha čistiť krv a liečiť choroby pečene.
Tinktúra
Vložte 20 g sušeného koreňa do 100 ml 70% alkoholu a nechajte lúhovať 10 dní.
Nádobu počas tejto doby 3 až 4-krát denne pretrepte.
Po uplynutí tejto doby preceďte a nechajte stáť ešte 6 dní. Opäť pravidelne pretrepte.
Ešte raz preceďte, prelejte do tmavej fľašky s kvapkadlom a skladujte na tmavom mieste. Vydrží približne 1 rok.
Púpavový kúpeľ
Kúpeľ z odvaru z púpavy pomáha detoxikovať telo cez pokožku, zmierňuje podráždenie pokožky, bolesti kĺbov, reumu a uvoľňuje telo.
Vložte 300 g sušenej púpavy do 2 litrov vriacej vody, nechajte povariť pár minút, odstavte a lúhujte 20 minút.
Preceďte a pridajte do vody vo vani. Doprajte si 15 minútový kúpeľ asi 2 až 3-krát týždenne.
Púpavový sirup
Účinky:
– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli
– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii
– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá
– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny
– pomáha pri dne a reume
– odstraňuje pocit únavy
– zmierňuje opuch
– pomáha pri jarných alergiách
– pomáha činnosti žliaz
– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv
– dodáva telu energiu
Potrebujeme:
230 ks. púpavových kvetov,
1,5 l vody,
2 citróny
1 kg trstinového cukru
Postup:
Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve.
Kvety necháme vysušiť na slniečku,zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať.
Potom precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na plátky, cukor a za občasného miešania varíme. Varíme, až kým sirup mierne zhustne.
Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme.
Používame na sladenie čajov a limonád. Prípadne aj ako sladidlo do dezertov.
Sirup sa dá pripraviť aj bez varenia – tento je ešte liečivejší
Potrebujeme:
Plnú litrovú nádobu púpavových hlavičiek
500 g hnedého cukru
200 ml vody
Postup:
Hlavičky necháme usušiť na slnku – aby vyliezli prípadný nájomníci :-). Potom kvietky vložíme do veľkej uzatvárateľnej nádoby, zasypeme cukrom a nádobu uzavrieme viečkom alebo aspoň potravinárskou fóliou.
Nádobu necháme stáť na okennej parapete dva dni.
Občas ňou zatrasieme a premiešame jej obsah.
Je vhodné, aby na nádobu svietilo slnko, cukor sa rýchlejšie rozpustí. Po dvoch dňoch prilejeme do nádoby vodu a necháme ju na parapete ďalší deň.
Hotový sirup scedíme cez plátno a dobre z neho vytlačíme všetku šťavu z kvetov – tá je najvzácnejšia.
Sirup, ktorý takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho sa netreba ani v najmenšom obávať.
Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke. Takto pripravený sirup skladujeme asi mesiac – používame na sladenie a po lyžičkách užívame pri zápaloch priedušiek a chorobách.