Púpava obsahuje veľa dôležitých vitamínov a minerálov, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, zinok, horčík a kyselinu listovú.
Pôsobí močopudne, čo jej dobré pre obličky, podporuje vylučovanie žlče, detoxikáciu pečene, znižuje krvný cholesterol a pomáha pri alergiách.
Mnohí z vás určite poznajú recepty na púpavový čaj, sirup alebo obľúbený med.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Poradíme vám však aj výnimočný recept na púpavové víno v dvoch prevedeniach, ktoré znižuje vysoký krvný tlak, blahodárne pôsobí na pankreas a pri problémoch s trávením.
Elixír zdravia s vôňou jari
Takto poznali púpavové víno naši predkovia.
Toto víno zo žltých kvetov podporuje trávenie, pomáha pri problémoch s pankreasom a žalúdočných kolikách.
Dokonca, niektorí ľudia mu pripisovali magické účinky.
Každopádne ide o voňavý domáci nápoj, ktorý v sebe ukrýva silu žltých kvetov a niekoľko dúškov vám zaručene zlepší náladu a prospeje aj vášmu zdraviu.
A nezabudnite, že púpava je elixírom krásy a mladosti, takže nezabudnite trochu ponúknuť aj vašej polovičke – určite sa účinkom poteší.S vínkom to však netreba preháňať, odporúčame 100 – maximálne 150 ml púpavového vína denne, ideálne pred jedlom.
Základný recept
Potrebujeme:
Nádobu s objemom 1,5 l naplnenú rozkvitnutým hlávkami púpavy
4 l vody
2 pomaranče
1, 25 kg cukru
15 g droždia
2 citróny
5 litrovú nádobu
Kvasnú zátku
Postup:
Očistené kvety púpavy bez stopiek (bez toho aby sme ich prepláchli vodou) vložíme do hrnca a pridáme dôkladne umyté na plátky nakrájané citróny a pomaranče (aj s kôrou).
Potom obsah hrnca zalejeme 4 l horúcej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme 1 deň lúhovať.
Do pripravenej 5 litrovej nádoby prelejme cez jemné plátno výluh z púpavy, pridáme cukor a premiešame.
Na vrch rozdrobíme droždie – je to nevyhnutné pre proces fermentácie (kvasenia).
Nádobu uzavrieme kvasnou zátkou a necháme kvasiť približne 3 mesiace. Víno je pripravené vtedy, keď sa tekutina vyčistí a kal sadne na dno
. Vtedy je dobré čisté víno preliať do inej nádoby.
Skladujeme na chladnom mieste.
Púpavové víno na problémy s trávením a pankreasom
Pomáha pri problémoch s trávením, so žalúdkom, s pankreasom, pri žlčníkových a črevných kolikách.
Užívame ho tesne pred jedlom po 50 až 100 mililitroch.
Pri záchvatoch je vhodné rozdeliť menšie dávky na viacero denne.
Potrebujeme koreň z púpavy, najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený (vtedy ho použijeme viac), liter bieleho vína.
Šesť až osem kusov (podľa veľkosti) dobre umytého a najemno postrúhaného koreňa púpavy zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať.
Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.
Púpavové víno na čistenie krvi a vysoký krvný tlak
Z 2 litrov púpavových kvetov, 2 litrov vody, 1 citróna, kôry z 1 pomaranča, 1 kg cukru, 2,5 cm koreňa zázvoru, ½ lyžice pivovarských kvasníc a ½ krajíčku ražného chleba pripravíte víno, ktoré podporí látkovú výmenu, prečistí krv a zníži krvný tlak.
Príprava: vodu priveďte do varu a prelejte s ňou okvetné plátky, ktoré ste dali do smaltovaného hrnca.
Potom hrniec prekryte plátnom a 3 dni nechajte stáť, len občas premiešajte.
Po 3 dňoch vodu zlejte do iného hrnca a pridajte do nej cukor, nakrájanú kôru z vyumývaného pomaranča, na plátky nakrájaný umytý citrón a zázvor. Všetko spoločne varte 1/2 hodiny.
Prevarenú tekutinu zlejte, ochlaďte a do vychladenej vložte kvasnice namazané na chlebe a 2 dni nechajte stáť.
Prefiltrujte a dajte do súdka (demižóna) a zazátkujte.
Dva mesiace nechajte víno zrieť a následne ho stočte do fliaš, ktoré uzavrite korkom.