Na slávnostnom stole nesmie chýbať okrem vianočných koláčikov ani slané pečivo.
Tento recept som našla v jednom staršom časopise a môžem len odporučiť.
Tieto slané dobrôtky sú nielen veľmi chutné, ale aj dlho vám vydržia. príprava zaberie len 10 minút a ďalších 15 minút pečenie. To je všetko!
Krehké smotanové cesto a syr tvorí naozaj skvelú kombináciu!
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g masla izbovej teploty
trochu sódy bikarbóny
200 g strúhaného tvrdého syra
1 ČL soli (alebo podľa chuti)
1 téglik kyslej smotany
Navrch:
1 vyšľahaný bielok
50 g strúhaného syra
sezamové semienka
Postup:
V múke rozmiešajte soľ, sódu bikarbónu, strúhaný syr,.
Potom pridajte nakrájané (alebo nastrúhané) maslo.
Nakoniec pridajte do cesta toľko kyslej smotany, aby ste získali kompaktné cesto (možno nebude treba pridať celý téglik, preto pridávajte smotanu postupne).
Pripravené cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm.
Cesto povykrajujte ľubovoľnými vykrajovačkami.
Vykrojené kúsky cesta poukladajte vedľa seba
Potrite vyšľahaným bielkom.
Celkom nakoniec posypte strúhaným syrom a sezamovými semiačkami.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút.
Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od konkrétnej rúry, preto nezabunite pečivo sledovať.
Prajeme dobrú chuť!