Výborný recept na domáci chlebík podľa receptu z youtube. Nepotrebujete pekárničku, striedka je vláčna, nedrobí sa pri krájaní a váš domov zaplaví vôňa ako z pekárne!
Pri tomto recepte bola použitá dvojitá dávka surovín…
Potrebujeme:
500 ml teplej vody
20 g soli
40 g cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)
20 g rastlinného oleja
800 g hladkej múky
Na potretie:
1 PL vody
1 ČL rastlinného oleja
Postup:
Teplú vodu zmiešame so soľou, cukrom, droždím a dobre premiešame metličkou, kým sa cukor a soľ nerozpustí.
Nasypeme múku a vymiesime cesto.
Môžete použiť kuchynský robot a mieste cesto minimálne 7 minút (ak miesite ručne, bude to trvať trošku dlhšie). Cesto musí byť kompaktné, nelepivé a vláčne.
Pripravíme si misu vymastenú olejom, cesto tiež potrieme trochou oleja a odložíme.
Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste kým trojnásobne nezväčší svoj objem (bude to trvať asi 1 – 1,5 hodiny).
Nakysnuté cesto preložíme na vymastenú pracovnú dosku a rozrežeme na 2 časti.
Obe polovice vygúľame, prikryjeme mikroténovým vreckom a necháme podkysnúť ešte asi 10 – 15 minút.
Po uplynutí tejto doby si pracovnú dosku jemne vymastíme a začneme s prípravou chleba.
Cesto vyvaľkáme, stočíme a vyformuje do požadovaného tvaru.
Na pečenie môžete použiť aj formu, alebo dať bochník jednoducho na plech. Necháme podkysnúť ešte 30 minút na teplom mieste.
Rúru si predhrejeme na 200 °C a chlieb pečieme na spodnom, aj hornom ohreve (nie v teplovzdušnej rúre).
Kým sa rúra rozohreje, chlieb si potrieme pripravenou zmesou oleja a vody.
Povrch narežeme žiletkou a dáme piecť na 25 – 30 minút.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: