Pripravte si osviežujúce domáce dezerty, v ktorých zohráva hlavnú úlohu osviežujúce tropické ovocie – citrón. Vyberte z chutných a rýchlych koláčikov, alebo sviežich nepečených dezertov. Máte z čoho vyberať! :-)
Hrnčekový citrónový koláč
Svieži koláč s úžasnou citrónovou vôňou. navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Potrebujeme:
1 hrnček masla (studeného) – cca 250 g
½ šálky kryštálového cukru
2 šálky pohlohrubej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na citrónovú náplň:
1 šálku kryštálového cukru
¼ šálku hladkej múky
4 vajcia
2 citróny (budeme potrebovať kôru aj šťavu)
Postup:
Plech s rozmermi 23 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie.
Maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme spolu s cukrom na hladkú hmotu. Postupne primiešame múku a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto rozvaľkáme na tenký plát a uložíme na pripravený plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Kým sa cesto pečie pripravíme si citrónový krém. Vajcia vyšľaháme vo vodnom kúpeli s cukrom. Keď zmes získa penovú konzistenciu postupne primiešame citrónovú šťavu, kôru a múku. Vymiešanú hladkú hmotu zložíme z vodného kúpeľa a necháme približne 7-10 minút odpočívať.
Potom hmotu natrieme na upečené cesto a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte 20-25 minút.
Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
Citrónové pusinky
Potrebujeme:
100 g maslových sušienok
3 vajcia
1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
Kôru z 1 citróna najemno nastrúhanú
½ šálky citrónovej šťavy
55 g práškového cukru
Postup:
Rúru nastavíme na 170 stupňov a pripravíme si plech na muffiny. Každý otvor vystelieme papierovým košíkom.
Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote alebo pomocou valčeka. Potom sušienkovú drť vtlačíme na dno papierových košíkov.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. V miske zmiešame žĺtky s kondenzovaným mliekom, citrónovou šťavou a kôrou. Dôkladne vymiešame metličkou.
V inej nádobe vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Na sušienkovú drť navrstvíme citrónový krém. Potom pomocou lyžice nanesieme na vrch každého košíka sneh.
Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút, alebo kým nie je povrch pusiniek zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Citrónový mrežovník
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
1 väčší citrónov
180 g cukru
230 g práškového cukru
8 g prášku do pečiva
3 ks vajec
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a 100 g práškového cukru. Zvyšných 130 g cukru použijeme na prípravu krému. Do sypkej zmesi pridáme 150 g masla, 1 vajce a vymiešame jednotné mäkké cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Pripravíme si krém. Z citróna vytlačíme šťavu a nastrúhame kôru. Vo vodnom kúpeli rozpustíme zvyšné maslo, pridáme citrónovú šťavu aj kôru. Primiešame zvyšný cukor a nakoniec aj 2 vajcia. Miešame, kým krém nezhustne (5-6 minút).
Menšiu formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Na dno a po bokoch formy navrstvíme cesto – časť cesta odložíme bokom, aby sme vytvorili mriežky. Na cesto navrstvíme krém a potom zvyšné cesto rozvaľkáme a vyformujeme z neho mriežky.
Formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Hotovú tortu necháme vo forme vychladnúť a môžeme servírovať.
Domáce citrónové cukríky
Túto dobrotu hravo zvládnete vyčarovať z prísad, ktoré máte práve teraz doma. Prekvapte svojich blízkych voňavými domácimi cukríkmi bez konzervantov, chémie a umelých farbív!
Potrebujeme:
120 ml vody
400 g kryštálového cukru
1 bal. želatíny v prášku (20g)
60 ml studenej prevarenej vody
180 ml citrónovej šťavy (z 3-4 citrónov)
Niekoľko lyžíc cukru na obaľovanie
Postup:
Želatínu nasypeme do 60 ml studenej vody a necháme 5-10 minút napučať. 400 g cukru zmiešame so 120 ml vody, preložíme a sporák a privedieme k varu. Chvíľu varíme na miernom plameni a zložíme z plameňa.
Potom cukrový sirup zložíme z plameňa, vmiešame doň želatínu a nakoniec aj citrónovú šťavu, ktorú do zmesi nalejeme cez sito.
Dôkladne premiešame, aby sa želatína rozpustila. Vznikne nám hmota podobnej konzistencie ako marmeláda. Premiestnime ju do plastovej nádoby (príp. do formičiek na ľad) a vložíme stuhnúť do chladničky na cca 2 hodiny.
Svieži citrónový krém
Milujem rýchle a chutné dezerty, ktoré dokážu príjemne osladiť všedné popoludnie. Moja rodinka obľubuje svieže dezerty a preto veľmi rada skúšam nové recepty. Dnes vám prinášam recept na lahodný citrónový krém, ktorý pripravíte za menej ako 10 minút. Užite si dnešné popoludnie s lahodnou chuťou sviežich citrónov.
Potrebujeme:
150 ml smotany na šľahanie
200 ml kondenzovaného mlieka
2 citróny (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
Postup:
V miske vyšľaháme smotanu s kondenzovaným mliekom. Do zmesi pridáme šťavu a kôru z pripravených citrónov.
Krém vlejeme do 4 misiek a servírujeme s hoblinkami čokolády, šľahačkou, alebo čerstvým ovocím.
Svieži citrónový koláč
Potrebujeme:
250 g kyslej smotany
110 g roztopeného masla
1 lyžička jedlej sódy
2 šálky hladkej múky
1 ½ citrónu
1 šálka kr. cukru
1 žĺtok
Práškový cukor na posypanie
Postup:
V miske vymiešame dohladka kyslú smotanu, jedlú sódu a rozpustené maslo. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti.
Citrónový cheesecake v pohári
Krémový smotanový dezert so sviežou chuťou citrónu. Dopraje si vynikajúcu dobrotu, ktorá vám vyčarí príjemné popoludnie.
Potrebujeme (pre 2 osoby):
150 g smotanového syra
100 ml smotany na šľahanie
30 g práškového cukru
1-2 lyžičky citrónovej šťavy
Citrónovú kôru
2 – 3 ks maslových sušienok
Na posypanie:
Citrónovú kôru
Škoricu
Strúhaný kokos
Drvené sušienky
Postup:
V miske vyšľaháme smotanový syr so smotanou a cukrom. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a dôkladne premiešame.
Sušienky rozdrvíme kuchynským valčekom.
Do každého pohára navrstvíme drevené sušienky, krém a pokračujeme vrstvou sušienok a nakoniec opäť krémom. Vrch posypeme kokosom, škoricou, sušienkami a trochou citrónovej kôry.
Vložíme stuhnúť do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)