Geniálne univerzálne cesto, ktoré vydrží v chladničke aj 7 dní: Na sladké, aj slané dobroty už iné cesto ani nerobím!

[mashshare]

Na pizzu, langoše, aj koláče – toto cesto podľa receptu z youtube je jednoducho geniálne! Uložte ho do chladničky a každý deň môžete mať z neho inú dobrotu…

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

1 balíček prášku do pečiva

400 ml mlieka

1 kocka čerstvého droždia (40 g)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 PL cukru

2 vajcia

250 ml jogurtu

2 ČL soli

Postup:

Do veľkej misy nasypeme múku, primiešame prášok do pečiva a v strede urobíme jamku. Do samostatnej misy si nalejeme vlažné mlieko, pridáme 3 lyžice cukru a namrvíme doňho droždie. Dôkladne vymiešame, aby sa droždie rozpustilo a nalejeme do jamky v mise s múkou. Teraz pridáme vajcia, jogurt, soľ a vymiesime hladké cesto.

Igelitové vrecúško si vymastíme olejom a vložíme doňho cesto. Vytlačíme všetok vzduch a na konci zaviažeme. Cesto vložíme do misy a v chladničke takto vydrží až 7 dní. Môžete ho podľa potreby použiť na sladké, aj slané pochúťky.

Na ďalšiu prácu s cestom si zoberieme špachtľu, ktorú si vymastíme olejom.

Inšpirácie na pochúťky z tohto cesta

Slané pizza taštičky

Cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a pomúčeným valčekom vyvaľkáme na placku. Kraje orežeme tak, aby nám vznikol obdĺžnik a rozrežeme ho na 9 rovnakých častí. Cesto naplníme pizzovou plnkou podľa vlastného želania, preložíme a zalepíme, aby sa nám pri vysmážaní taštičky nerozpadli. Vysmážame v horúcom oleji dozlatista.

Potom poukladáme na papierové utierky, aby do nich vsiakol prebytočný olej.

Hotdogy

Na hotdogy si cesto vyformujeme do hrubšieho valca a nakrájame na rovnaké časti. Každú časť si vyšúľame na tenký slíž a omotáme okolo párku. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a posypeme sezamom. Pečieme do zlatista.

Pizza

Cesto si roztlačíme na placku, premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovou omáčkou (pretlak, cesnak, soľ, čierne korenie a bazalka) a obložíme ľubovoľnou oblohou podľa chuti. Posypeme strúhaným syrom a dáme piecť.

Lekvárové taštičky

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na placku a rozkrojíme ju na trojuholníky. Na každý trojuholník navrstvíme lyžicu džemu a zrolujeme do tvaru rožka. Poukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a upečieme dozlatista. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Šišky

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrubšiu placku a pohárom vykrajujeme okrúhle šišky. Prikryjeme ich bavlnenou utierkou a necháme hodinu podkysnúť. Vysmažíme ich na rozhorúčenom oleji z oboch strán dozlatista a na záver posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes