Zbierka 5 originálnych receptov z youtube, podľa ktorých vykúzlite chutné jedlo z hlávkovej kapusty na raňajky, obed, aj na večeru.
Pripravte si niektorý z týchto skvelých receptov alebo vyskúšajte rovno všetky!
Recept č. 1 – Zapekaná kapusta
Potrebujeme:
1/2 hlávky bielej kapusty
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 vajcia
1 kyslú smotanu
1/2 šálky hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
zväzok jarnej cibuľky
100 g strúhaného syra
Postup:
Kapustu si umyjeme a nakrájame na jemné slíže, ktoré vložíme do väčšej misy, osolíme a dobre rukami miešame pár minút. Kapusta bude potom jemnejšia a šťavnatejšia. Do druhej misky si rozklepneme 4 vajcia, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme a dobre metličkou vymiešame.
Múku si zmiešame s práškom do pečiva a pridáme ju do misky s vajíčkami a smotanou. Vymiešame metličkou dohladka.
Cibuľku si očistíme, nakrájame a pridáme do pripravenej zmesi. Nakrájanú kapustu si preložíme do jenskej misy a rovnomerne navrstvíme. Zalejeme pripravenou zmesou po celom povrchu, uhladíme a posypeme strúhaným syrom.
Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 – 50 minút. Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 2 – Zapekané pita rolky s kapustovou plnkou
Potrebujeme:
1/2 hlávky bielej kapusty
1 cibuľu
1 stredne veľkú mrkvu
2 PL paradajkového pretlaku
3 vajcia
1 pohár mlieka
1 kyslú smotanu
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
pita chlieb
Postup:
Cibuľu si nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a orestujeme spolu na troche rozpusteného masla. Kapustu si opäť nakrájame najemno a pridáme na panvicu k cibuli a mrkve.
Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a necháme dusiť pod pokrievkou na miernom ohni. V miske si rozmiešame vajcia s mliekom a smotanou, osolíme a okoreníme.
Zapekaciu misu si vymastíme maslom a pita chlieb naplníme dusenou kapustou. Zrolujeme a nakrájame na hrubšie kúsky. Tie otočíme rezom nahor a naukladáme vedľa seba do zapekacej misy.
Polejeme pripravenou zmesou z vajec, mlieka a smotany. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 35 – 40 minút. Hotové jedlo môžeme posypať nasekanou vňaťou. Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 3 – Kapustová omeleta
Potrebujeme:
1/2 hlávky bielej kapusty
4 vajcia
soľ
1 ČL kurkumy
bylinky podľa chuti
3 PL kyslej smotany
3 PL hladkej múky
150 g tvrdého syra
Postup:
Kapustu si nakrájame na tenké slíže, do misky si rozbijeme vajcia a vymiešame ich s kurkumou, soľou a bylinkami podľa chuti. Pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.
Nakoniec primiešame ešte 3 lyžice hladkej múky a dobre zapracujeme metličkou, aby nám neostali hrudky. Nastrúhame si syr, zmiešame s pripravenou hmotou a postupne zapracujeme po častiach aj nakrájanú kapustu tak, aby bola dôkladne obalená a v miske nesmie nič ostať.
Na panvicu si dáme trochu oleja, rozotrieme a navrstvíme kapustovú hmotu. Opekáme z oboch strán a môžeme servírovať.
Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 4 – Kapustové mini placky
Potrebujeme:
1/2 hlávky bielej kapusty
1 vajce natvrdo
1 šálku kefíru
soľ, čierne korenie podľa chuti
3 PL hladkej múky
Postup:
Kapustu si opäť nakrájame na tenučké slíže, vložíme do misy, osolíme a dôkladne premiešame rukou. Vajce natvrdo si ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a primiešame ku kapuste.
Nalejeme kefír, okoreníme podľa chuti a nasypeme múku. Dôkladne premiešame a na horúci olej tvarujeme malé placky, ktoré opečieme dozlatista z oboch strán. Poukladáme ich na papierové utierky, aby do nich vsiakla prebytočná mastnota a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 5 – Kapustový šalát
Potrebujeme:
2 kuracie prsia (môžete najradiť šunkou, prípadne úplne vynechať)
1/2 hlávky bielej kapusty
3 poľné uhorky
3 PL bieleho jogurtu alebo smotany
1 PL horčice
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 – 2 mrkvy
Postup:
Kuracie prsia si dáme do alobalu, vložíme do jenskej misy a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 30 – 40 minút. Kapustu si nakrájame na tenké slíže, uhorky si očistíme a nakrájame na malé kúsky.
Mrkvu si očistíme a nastrúhame na tenké slíže. Smotanu alebo jogurt si zmiešame s horčicou, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Kuracie mäso vyberieme z rúry, nakrájame na maličké kúsky, vložíme do veľkej misy a zmiešame s ostatnými surovinami. Dôkladne premiešame a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!