Výborný recept na šišky podľa youtube, ktoré viac netreba vyprážať! Žiadna zbytočná mastnota a sú krásne nadýchané…
Potrebujeme:
30 g čerstvého droždia alebo 1 ČL sušeného droždia
200 ml mlieka
2 balíčky vanilkového cukru
50 g cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 vajcia
50 ml oleja
500 – 600 g hladkej múky
1/2 ČL soli
Postup:
Droždie si namrvíme do misky a zalejeme teplým mliekom. Pridáme vanilkový cukor, cukor, rozbijeme vajíčka a dobre premiešame. Primiešame olej a metličkou vymiešame dohladka.
Potom pridáme múku a soľ.
Vymiesime kompaktné cesto, ak treba, pridáme ešte trochu múky.
Cesto necháme odpočívať v mise prikrytej bavlnenou utierkou na teplom mieste asi hodinu. Preložíme ho na pracovnú dosku, vyvaľkáme na hrubšiu placku a pomocou pohára alebo vykrajovačky vykrajujeme kruhy.
Prstami jemne vyhĺbime do každého kruhu jamku a naplníme plnkou podľa chuti.
Okraje cesta potrieme vodou a priklopíme druhým krúžkom cesta. Zatlačíme prstami okolo celého obvodu, aby sme spojili jednotlivé kúsky a potom znovu vykrojíme pomocou vykrajovačky alebo pohára, aby mali šišky pekný tvar.
Šišky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Necháme podkysnúť ešte 15 – 20 minút, potom vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 30 minút. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, môžeme ozdobiť aj navrchu plnkou a podávame. Prajeme dobrú chuť!