Cvikla je jednou z najchutnejších a najzdravších druhov zeleniny počas jesene a zimy. Aj preto sa oplatí jesť ju tak často, ako sa len dá.
Je bohatá na vitamíny A, B a C, bohatá na draslík. Tiež je dôležitá pre krvotvorbu vďaka vitamínu B-9.
Inhibuje tiež množenie rakovinových buniek. Repa má tiež močopudné, detoxikačné a protizápalové vlastnosti.
Sladkú chuť je možné spárovať aj s mierne slanou chuťou, napríklad je vynikajúca so syrom Feta.
Ak ju chcete pripraviť ako prílohu, pečte ju spolu s ďalšou koreňovou zeleninou a dobre okoreňte. A ak si chcete len vychutnať chuť červenej repy, najlepším spojením je cesnak. Nevynechajte ale ani balzamikový ocot, ani koreniny.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prinášame vám recept, ktorý sa rozhodne oplatí vyskúšať.
Pečená repa s cesnakom
Potrebujeme:
1 kilogram červenej repy (stredná)
1 hlávkový cesnaku
1 lyžička rozmarínu
1 čajová lyžička oregana
1 lyžička majoránky
podľa chuti osolíme, okoreníme
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice balzamikového octu
voliteľné med
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Postup:
Rúru predhrejeme na 210 stupňov.
Cesnak rozoberieme na strúčiky, nešúpeme, ale trochu každý strúčik rozpučíme.
Repu očistíme, nakrájame na rovnaké kúsky.
V miske zmiešame olivový olej a balzamikový ocot.
Vložíme repu do jenskej misky s cesnakom, nalejeme na ňu balzamikovú octovú zmes, potom popsypeme soľou a korením.
Môžete tiež podľa chuti nakvapkať trochu medu.
Celé to premiešame, potom prikryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)